TENSIUNI puternice în Moldova. Maia Sandu, acuzată de tentativă de uzurpare a puterii

Situație tot mai tensionată în Republica Moldova, acolo unde președintele Maia Sandu avertizează cu privire la intenția Rusiei de a răsturna regimul de la Chișinău. La câteva ore după incendiara conferință de presă a liderului moldovean, partidul de opoziţie Șor, al controversatului om de afaceri Ilan Şor, a replicat.

Șor o acuză pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi, cu toate că respinge insinuările președintelui privind intențiile ascunse, cheamă lumea la un mega-protest pregătit pentru duminică în capitala Chișinău.

Moldova, un butoi de pulbere


Maia Sandu a cerut ca organismelor de securitate națională să le fie acordate mai multe prerogative. Drept argument, ea a vorbit despre un plan de destabilizare a Republicii Moldova, în care ar fi implicată şi formaţiunea fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor.

Omul de afacerei Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. El este dat în urmărire internaţională.
„Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a reacționat vicepreşedintele Şor, Marina Tauber, într-o conferinţă de presă. Ea a arătat că iniţiativa Maiei Sandu, în cazul în care va fi transpusă în practică, va duce la „noi abuzuri de putere şi încălcări ale drepturilor omului, limitări ale drepturilor cetăţenilor”.

Maia Sandu acuză Moscova


Luni, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat la Chișinău cu ajutorul unor cetățeni instruiți militar în Belarus, Serbia și Muntenegru. Aceștia ar urma să desfășoare o serie de acțiuni violente deghizate în protestele care deja au loc în orașele din Moldova.

Sandu a mai precizat că documente primite de la Ucraina „indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive”. Președintele moldovean insistă că forţe din afara țării urmăresc schimbarea puterii prin acţiuni violente, mascate sub protestele Opoziției, iar în realizarea planului autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toţi cei care vor participa la aceste acţiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie traşi la răspundere.