Tensiuni în PNL după ce organizația din Satu Mare a rupt coaliția locală cu UDMR. Purtătorul de cuvânt al partidului susține că liderii PNL de la centru nu au fost consultați, șeful organizației locale susține contrariul

Relația cu UDMR produce tensiuni în interiorul PNL. Marți, după ce președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat că renunță la alianța din județ cu UDMR și iese de la guvernarea locală, purtătorul de cuvânt al partidului a susținut că decizia ar fi fost luată fără consultarea vreunei structuri centrale de conducere.

În motivarea deciziei de a rupe alianța locală cu UDMR – care are primarul și președintele Consiliului Județean, Adrian Cozma a spus că UDMR are dublă comandă, făcând parte din guvernul de la Budapesta și lucrează împotriva intereselor județului și municipiului Satu Mare.

Liderul PNL Satu Mare a mai spus că, având în vedere prezența șefilor UDMR la Tușnad la discursul rasist al premierului Viktor Orban, s-ar impune ieșirea Uniunii de la guvernare. El a spus că a informat conducerea centrală a PNL cu privire la situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ceea ce este bine pentru sătmăreni.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi pentru News.ro că această decizie nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi în general conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local. Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

”Aceasta este o decizie individuală a PNl Satu Mare, nu a fost luată această decizie cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi de regulă nu ne amestecăm în politicile de alianţă la nivel local sau judeţean”, a spus Ionuţ Stroe, după ce preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma a anunţat într-o conferinţă de presă că retragerea tuturor membrilor în funcţiile de conducere din Consiliul Judeţean şi primărie, motivul constituindu-l politica hegemonică a UDMR.

”Domnul Cozma va fi solicitat de conducerea centrală a PNL să lămurească şi să explice această situaşie şi declaraţiile ulterioare. Vă putem asigura că funcţionarea coaliţiei nu va fi afectată de acest caz”, a mai afirmat Stroe.

De notat că UDMR s-a mișcat extrem de repede după ce PNL Satu Mare a anunțat ruperea alianței locală. Peședintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, a declarat marți că cele două funcții vacantate de liberali ar urma să fie atribuite PSD, partidul urmând să aibă astăzi o ședință pentru nominalizarea vicepreședinților. În cursul zilei de marți va avea loc o nouă ședință extraordinară pentru votarea noilor vicepreședinți, potrivit presei locale.

Reamintim că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a refuzat orice discuție despre o eventuală scoatere a UDMR de la guvernare, el spunând că România are nevoie de un guvern stabil. În schimb, președintele Klaus Iohannis a avut un discurs dur la adresa liderilor UDMR, cărora le-a cerut să explice dacă l-au aplaudat pe Viktor Orban la discursul rasist și anti-european de la Băile Tușnad pentru că sunt de acord cu pozițiile acestuia. Iohannis a fost sfidat însă de UDMR, reprezentanții partidului spunând că nu au de ce să dea explicații.