Tensiuni în grupul de la Visegrad. Cehia și Polonia refuză să participe la discuții pentru că Ungaria nu renunță la petrolul rusesc

Următoarea întâlnire a grupului de la Visegrad, dintre miniștrii apărării celor patru țări membre, nu va mai avea loc, deoarece atât Polonia, cât și Cehia s-au retras din cauza sprijinului indirect al Budapestei pentru acțiunile Moscovei în Ucraina, potrivit informațiilor preliminare ale ministerului slovac de apărare, citate de Euractiv.

Întâlnirea organizată de Ungaria, care era programată să aibă loc în perioada 30-31 martie, se pare că nu va mai avea loc.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, și-a anulat participarea la întâlnire, motivând retorica Ungariei cu privire la invazia rusă a Ucrainei, a informat luni cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citând surse guvernamentale.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, și-a anulat participarea vineri, pe 25 martie, chiar în timp ce liderii UE erau reuniți la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina.

„Am susținut întotdeauna grupul de la Visegrad și îmi pare foarte rău că petrolul rusesc ieftin este acum mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean”, a scris Černochová pe Twitter.

Oficialul ceh a menționat, de asemenea, că au loc alegeri în Ungaria pe 3 aprilie și nu dorește „să participe la vreo campanie electorală”.

Lipsa unității și lipsa de participare a doi membri cheie ai grupului înseamnă că există puține șanse ca întâlnirea să mai aibă loc.

„Conform informațiilor noastre preliminare, nu va mai avea loc nicio întâlnire”, a declarat luni seară Ministerul Apărării slovac pentru Euractiv.

Guvernul de la Budapesta nu renunță la gazele și petrolul rusesc
În timp ce Ungaria a votat în favoarea tuturor celor patru pachete de sancțiuni ale UE impuse Rusiei, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban s-a opus cu vehemență sancțiunilor care vizează importurile de energie și a spus că nu va lăsa armele destinate Ucrainei să treacă pe teritoriul său.

Totodată, guvernul maghiar a respins vehement apelurile pentru interzicerea exporturilor rusești de energie.

Duminică, premierul ungar Viktor Orbán a declarat la postul public de radio din Ungaria că partea ucraineană cere „închiderea completă a economiei ungare”.

Ministrul adjunct polonez Wojciech Skurkiewicz a declarat Agenției de Informații Radio din Polonia că „ceea ce se întâmplă în jurul grupului de la Visegrad nu oferă niciun motiv de optimism”.

Reacționând la anunțul lui Černochová de vineri, ministrul maghiar al apărării, Tibor Benkő, a spus că nu s-a întâlnit cu ministrul ceh al apărării la summitul NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută, deși acesta nu a fost în Ungaria.

„Nu l-am întâlnit pe ministrul ceh al apărării la nicio întâlnire a NATO”, a adăugat Tibor Benkő, potrivit RTL.

Cu toate acestea, la summitul NATO al șefilor de state și de guvern, țara a fost reprezentată de prim-ministrul ceh Petr Fiala, iar Černochová s-a alăturat ambelor reuniuni ministeriale precedente ale NATO din martie și februarie, așa cum se vede clar din fotografia de grup a miniștrilor.

La începutul lunii februarie, înainte de invazia rusă în Ucraina, Viktor Orban declara că gazul rusesc este „crucial” pentru Ungaria și anunța finalizarea unui nou acord pe 15 ani cu Rusia.

O lună mai târziu, la începutul lunii martie, Viktor Orban declara că extinderea sancţiunilor occidentale asupra sectorului energetic rus ar constitui „o povară foarte mare şi disproporţionată” asupra Ungariei.

Premierul maghiar a explicat că principalele importuri de petrol şi gaz în ţara sa sunt din Rusia şi că cele mai multe locuinţe au instalaţii de încălzire cu gaz natural. Economia Ungariei „pur şi simplu nu poate funcţiona” fără petrol şi gaze din Rusia, a subliniat Orban.

Zelenski, mesaj pentru Viktor Orban

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut, vineri, un mesaj pentru premierul Ungariei Viktor Orban, un vechi aliat a lui Vladimir Putin. Într-un mesaj adresat liderilor europeni, Zelenski i-a transmis lui Orban să se decidă cui îi este alături. „Este momentul să te hotărăști”, i-a spus Zelenski.

„Ungaria… vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană”, i-a transmis președintele ucrainean liderului de la Budapesta.

Premierul ungar Viktor Orban a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, întrucât acestea nu corespund intereselor Ungariei, a declarat în aceeași zi purtătorul de cuvânt al lui Orban.