Tenorul care a cântat în spectacolul aniversar de la Operă, depistat cu COVID. Are nevoie de oxigen

După spectacolul de la Iaşi, clujeanul Marius Vlad Budoiu a fost depistat pozitiv la testarea SARS Cov 2. El este internat în spital, având o saturaţie de oxigen de 85%.

La Opera Naţională Română Iaşi (ONRI), cortina s-a ridicat deocamdată o singură dată pentru această stagiune. Şi anume pentru spectacolul Tosca de Giacomo Puccini, care a marcat şi cei 64 de ani de existenţă ai prestigioasei instituţii de cultură ieşene. Spectacolul a avut loc pe 3 noiembrie, exact de zi aniversară, iar ca invitaţi pe scenă s-au aflat doi solişti ai Operei Naţionale Cluj-Na­poca, respectiv tenorul Marius Vlad Budoiu, care a jucat rolul lui Mario Cavardinadossi din operă şi Sandor Balla, care l-a interpretat pe Scarpia.

Pentru primul dintre artişti, respectiv pentru Mari­us Vlad Budoiu, spectacolul de la Iaşi avea să fie ultimul pentru o perioadă de timp, pentru că, la câteva zile de la întoarcerea la Cluj, tenorului i-au apărut simptome specifice infecţiei cu SARS CoV 2. În momentul de faţă, artistul se află internat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, având o formă medie de boală, cu 86% saturaţie de oxigen (valori normale sunt considerate în intervalul 95%-100%). Dată fiind starea de sănătate, Marius Vlad Budoiu nu a putut fi contactat ca să explice cum crede că s-ar fi infectat. Surse din cadrul ONRI au declarat însă că acesta ar fi venit la Iaşi cu un test PCR negativ.

Referitor la spectacolul Tosca, reprezentanţii ONRI au precizat pe pagina de facebook a ONRI: „Vă asigurăm că spectacolul de marţi seara s-a desfăşurat în condiţii de maximă siguranţă epidemiologică, fiind luate toate măsurile de prevenţie a virusului Covid19!“.

În acelaşi timp, primul caz de infecţie cu noul coronavirus a apărut în ONRI luni, 2 noiembrie, fiind vorba de unul dintre portarii instituţiei. Ulterior s-a aflat că inclusiv şi şoferul managerului Beatrice Rancea ar fi infectat. Vineri 6 noiembrie, şi Beatrice Rancea a primit rezultat pozitiv la testul PCR făcut, în momentul de faţă aflându-se izolată la domiciliu, forma bolii fiind una uşoară, după cum a declarat presei. În acelaşi timp, „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia unor imagini surprinse de camerele de supraveghere în care managerul Beatrice Rancea apare fără mască de protecţie circulând pe holurile instituţiei.

Conducerea ONRI a precizat că imaginile ar fi din 11.03.2020, dar surse din cadrul instituţiei susţin că afişajul care apare pe filmare este setat după modelul american, adică, luna-ziua-anul, iar ca dovadă că imaginile sunt din 3 noiembrie sunt săgeţile care marchează circuitul în instituţie, impus obligatoriu după intrarea în starea de alertă.

După apariţia celor trei cazuri confirmate şi la care, potrivit conducerii instituţiei, se mai adaugă încă un angajat carantinat acasă, ONRI s-a închis pe o perioadă nespecificată pentru angajaţi. Conducerea nu a precizat nici până acum angajaţilor când aceştia vor putea reveni la lucru.