Teleportarea cuantică devine realitate. Cea mai mare distanță pe care s-a reușit transmiterea datelor, până acum

Teleportarea cuantică devine realitate. Cea mai mare distanță pe care s-a reușit transmiterea datelor, până acum

Oamenii de știință au reușit, pentru prima dată pe o distanță de 44 de kilometri, să „teleporteze” informații cuantice de înaltă fidelitate. 

Atât fidelitatea datelor, cât și distanța de transfer sunt cruciale atunci când vine vorba de construirea unui Internet cuantic real și funcțional, iar progresul în oricare dintre aceste domenii este motiv de sărbătoare pentru cei care construiesc rețeaua de comunicații de nouă generație.

În acest caz, echipa a obținut un nivel de fidelitate (precizie a datelor) mai mare de 90%, precum și trimiterea informațiilor prin intermediul unor rețele extinse de fibră optică similare celor care formează coloana vertebrală a Internetului din prezent.

Tehnologia cuantică pe internet folosește qubits; particule nemăsurate care rămân suspendate într-un amestec de stări posibile, cum ar fi zarurile care se învârt în aer. Natura instabilă și delicată a informațiilor cuantice face dificilă transmiterea fotonilor „încurcați” pe distanțe mari, fără interferențe. Fibrele optice lungi înseamnă pur și simplu mai multe oportunități pentru ca zgomotul să interfereze cu stările incerte.

În total, lungimea de fibre utilizată pentru canalizarea fiecărui qubit a fost de 44 de kilometri, stabilind o nouă limită pentru cât de departe pot oamenii de știință trimite qubituri „încurcate” și care pot fi folosite cu succes pentru a teleporta informații cuantice.

O astfel de precizie aduce o rețea cuantică de dimensiuni urbane mai aproape de realitate, chiar dacă mai sunt mulți ani de muncă pentru a face acest lucru posibil.

Teleportarea datelor astfel este o știință complexă și nici măcar experții nu înțeleg pe deplin cum ar putea fi utilizată în cele din urmă într-o rețea cuantică. Fiecare dovadă și aplicație practică a acestui concept ne duce un pic mai aproape de o astfel de rețea.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.