Sute de evrei hasidici au venit în România pentru a inagura la Sighetu Marmației una dintre cele mai mari sinagogi din Europa de Est

În data de 4 noiembrie 2021, cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est va fi inaugurată la Sighetu Marmației. La eveniment vor fi prezenți rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt.
Pentru acest evenimant, sute de evrei hasidici au venit de joi, special de la New York cu un avion Boeing 787 Dreamliner. A fost pentru prima oară când un astfel de aparat de zbor a aterizat pe aeroportul din Satu Mare.
Astfel, Sute de persoane din comunitatea hasidică din New York au aterizat joi pe aeroportul din Satu Mare. Rabinul lor șef, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmației, spune un pasager.
După ce au coborât din avionul Boeing 787, membrii comunității hasidice au pornit spre autocarele care îi așteptau să îi ducă la Sighetu Marmației, acolo unde vineri va fi inaugurată cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est. 
„Este foarte, foarte emoţionant”, mărturisește unul dintre oaspeți.
„Am venit aici de mai multe ori şi m-am întors acum. Sunt bucuros că am revenit”, spune un altul.
„O să vizităm oraşul şi o să-l reabilităm. Este timpul să fie reabilitat”, declară un alt participant.
Toți cei prezenți în aeroport au trecut pe la securitate, unde au prezentat certificatul verde.
De alfel, prezenţa unui astfel de avion atât de mare în Satu Mare a fost un moment istoric.
În precizările sale, „Am făcut un studiu de risc, am făcut niște eforturi în sensul asta. Ne-am dotat cu încă o mașină de pompieri din partea ISU. Am adus și scară de la Cluj, am fi avut și scările noastre, dar pentru a nu risca,

 » Aflați mai multe informații aici.