Sute de copii născuţi pe uter transplantat. Ce spune un cunoscut medic din Iaşi

Pare de domeniul ştiintifico-fantastic, dar transplantul de uter ar putea deveni, în curând, o practică uzuală la nivel mondial. Tot mai multe femei din întreaga lume fac imposibilul posibil şi reuşesc să aducă pe lume o viaţă, o minune, cu ajutorul unui uter „de împrumut“. La nivel mondial, s-a înţeles faptul că transplantul de uter se poate realiza. 

Experţii estimează că infertilitatea afectează 10%-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, la nivel mondial. Din acest grup, aproximativ una din 500 de femei are probleme uterine. Medicii explică că în astfel de cazuri femeile nu pot rămâne însărcinate, deoarece s-au născut fără uter sau acesta nu mai funcţionează din cauza altor boli. Înainte ca transplanturile de uter să fie posibile, singurele opţiuni erau adopţia sau naşterile din mame surogat.

„Transplantul de uter a fost o provocare care, în momentul de faţă a fost realizată şi există deja câteva sute de copii care s-au născut, aceştia dezvoltându-se în interiorul unor utere transplantate. Studiile au început prin anii 2000, primul transplant, un eşec, din păcate, a fost realizat în Arabia Saudită urmat tot de o încercare nereuşită a cercetătorilor din Turcia. În momentul de faţă, centrul de referinţă al succesului în acest demers medical îl reprezintă rezultatele pozitive ale unei echipe de cercetători suedezi“, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi.

Prima naştere de acest gen din lume a avut loc în Suedia în 2014, la un an după transplant şi a fost anunţată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa profesorului Mats Brännström de la Universitatea din Gothenburg. Donatorul viu avea 61 de ani.

„Am fost la un congres american de medicină reproductivă şi şeful colectivului care a realizat primul transplant de uter încununat cu succes a prezentat o statistică de zeci de cazuri de sarcini obţinute pe uter transplantat.

 » Aflați mai multe informații aici.