Suspiciuni de evaziune fiscală uriaşă: Percheziţii în curs la cinci bănci din Franţa

Mai multe percheziţii erau în curs de desfăşurare marţi în cinci unităţi bancare franceze din Paris şi din cartierul financiar La Défense, sub suspiciunea de evaziune fiscală în formă agravată, a anunţat marţi Parchetul Naţional Financiar (PNF), confirmând o informaţie publicată iniţial de Le Monde, relatează AFP.

Operaţiunile „fac parte din cinci anchete preliminare deschise la 16 şi 17 decembrie 2021 pentru acuzaţii de fraudă fiscală în formă agravată şi evaziune fiscală în formă agravată, în legătură cu aşa-numitul sistem de fraudă CumCum, un sistem de impozitare a dividendelor”, a precizat PNF.

„Operaţiunile actuale, care au necesitat mai multe luni de pregătire, sunt conduse de 16 magistraţi ai PNF şi peste 150 de anchetatori din cadrul Serviciului de investigaţii judiciare al Direcţiei Generale a Finanţelor (SEJF), în prezenţa a şase procurori germani de la Parchetul din Köln, care intervin în cadrul cooperării judiciare europene”, a adăugat Parchetul francez.

Sunt vizate Société Générale, BNP Paribas, Exane (o filială a BNP), Natixis şi HSBC, potrivit Le Monde.

Un purtător de cuvânt al Société Générale a confirmat că o percheziţie este în curs de desfăşurare la sediul central al grupului încă de marţi dimineaţă, dar nu a precizat care este scopul acesteia. Celelalte bănci nu au răspuns imediat, precizează AFP.

Practica cunoscută sub numele de „CumCum” în jargonul financiar constă în evitarea impozitării dividendelor pe care trebuie în principiu să le plătească deţinătorii străini de acţiuni ale societăţilor franceze cotate la bursă. Pentru a beneficia de acest sistem, aceşti deţinători de acţiuni, fie că este vorba de mici economişti sau de mari fonduri de investiţii, îşi încredinţează acţiunile unei bănci în momentul colectării impozitului, scăpând astfel de impozitare.

Băncile ar fi acţionat ca intermediari, încasând în acelaşi timp un comision de la deţinătorii de acţiuni, potrivit anchetatorilor.

SUPSPICIUNI DE FRAUDĂ FISCALĂ: 140 DE MILIARDE DE EURO, ÎN 20 DE ANI

Potrivit Parchetului Fiscal din Franţa, „aceste anchete sunt rezultatul unei plângeri”, depuse la sfârşitul anului 2018 de un grup intitulat „cetăţeni în bandă organizată” iniţiat de şeful deputaţilor socialişti, Boris Vallaud, „sau al unui denunţ obligatoriu al administraţiei fiscale”, care ar data, potrivit Le Monde, de la sfârşitul anului 2021.

Cotidianul mai susţine că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFip) „a făcut primele regularizări fiscale la sfârşitul anului 2021” în privinţa unora dintre aceste bănci „pentru sume care se ridică la zeci, chiar sute de milioane de euro”.

Un grup de şaisprezece instituţii media au dezvăluit în 2018 prin intermediul unei investigaţii de presă intitulate „Dosarele CumEx” aceste suspiciuni de evaziune fiscală gigant. Suma, calculată iniţial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în creştere în 2021, fiind estimată la 140 de miliarde de euro pe o durată de 20 de ani.