ROPRES

SURSE Tăierea voucherelor de vacanță ale bugetarilor – propunere din PNL pentru a acoperi deficitul bugetar scăpat de sub control

Distribuiți acest articol!

Mai mulți lideri PNL au propus în discuțiile din coaliție suspendarea voucherelor de vacanță ale bugetarilor, ca măsură de reducere a deficitului bugetar, au declarat pentru G4Media surse politice. În aceste zile, PSD și PNL discută un pachet mult mai mare de măsuri fiscale – creșteri de taxe și impozite, introducerea de noi impozite, conform G4Media.

Voucherele de vacanță pentru bugetari au un impact anual de circa 1,5 miliarde de lei la bugetul statului. Ele au fost introduse pentru a sprijini sectorul turistic intern. Voucherele nu pot fi folosite în afara României. Valoarea unui voucher e de 1.450 de lei.

România se confruntă cu un deficit bugetar scăpat de sub control după ce încasările la buget au fost în primele șase luni cu mult sub cheltuieli. Pentru a evita tăierea fondurilor europene și o penalizare din partea piețelor, guvernul trebuie să ia măsuri de reducere a deficitului.

Reducerea deficitului se poate realiza fie prin tăierea de cheltuieli ale statului, fie prin crearea de noi venituri prin taxe și impozite.

Coaliția PSD-PNL negociază în aceste zile un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană, după cum a scris G4Media miercuri.

Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.

Lista de măsuri obținută de G4Media.ro nu reprezintă un acord final între PSD și PNL, ci un scenariu de lucru aflat în analiză în acest moment la nivelul guvernului. Nu e clar dacă aceste creșteri de taxe și impozite ar urma să fie aplicate toate începând din acest an sau doar o parte.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...