Surse: Măsurile de plafonare și compensare a facturilor au costat până acum 7 miliarde lei și vor mai costa încă 1,5 miliarde lei până la finalul anului

Măsurile de plafonare și compensare a facturilor luate de România au costat până în prezent circa 7 miliarde lei și vor mai fi decontate încă 1,5 miliarde lei până la finalul anului, în timp ce suprataxarea companiilor energetice a adus la buget 10-11 miliarde lei, conform unor surse guvernamentale, arată economedia.ro.

Potrivit acestora, până acum au fost plătite 7 miliarde lei, factura pentru luna decembrie va fi probabil 1,5 miliarde lei, însă vor veni facturi la decont și în luna ianuarie.

Ultima evaluare de la Ministerul Energiei pentru costul măsurilor în acest an a fost de 13 miliarde lei, în timp ce evaluarea Finanțelor a fost de 8,5-9 miliarde lei, spun sursele.

În plus, conform acestora, suprataxarea totală a companiilor energetice a adus circa 10-11 miliarde lei la buget. Acești banii au fost folosiți și pentru măsurile de compensare și plafonare a facturilor, dar și pentru pachetul „Sprijin pentru România”, care a oferit cetățenilor vulnerabili sprijin, precum ajutorul unic de 700 lei.