Surse: Experții Comisiei Europene și ai Europol au finalizat evaluarea României pentru intrarea în Schengen. Care este rezultatul raportului

Cei 25 de experți ai Comisiei Europene și Europol au finalizat evaluarea pentru intrarea în Schengen a României, iar raportul va fi făcut public pe site-ul Comisiei, posibil miercuri, 16 noiembrie, arată Gândul.

Jurnaliștii Gândul a aflat din surse confidențiale că rezultatul acestei evaluări este unul pozitiv, iar unul dintre reprezentanții delegației ar fi spus că România este printre țările cel mai bine clasate la nivel de îndeplinire a criteriilor cerute.

Cu toate că România a îndeplinit aceste criterii ce țin de cooperarea polițienească, securitatea frontierelor și returnarea cetățenilor străini, comisia de experți a evaluat acum menținerea acestor condiții.

Surselele au dezvăluit că Olanda nu a avut un reprezentant printre cei 25 de experți care au venit în România cu această misiune și că, la evaluarea menținerii criteriilor pentru țările aflate în Schengen, această țară are patru pagini de observații. Cu toate acestea, Olanda se opune intrării țării noastre în spațiul Schengen.

Membrii Comisiei Europene și Europol au participat la prezentările făcute la nivel central de Inspectoratul General de Imigrări, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Poliția Română, ba mai mult, au fost și la Secția 2 Poliție, aleasă aleator, însă au evaluat și organizarea și activitatea la aeroporturile Timișoara și Otopeni.

Experții au stat în România din 9 noiembrie până în 12 noiembrie, după care au plecat în Bulgaria.

România, Bulgaria și Croația sunt candidate pentru intrarea în Schengen, astfel că în 8 decembrie 2022, când are loc reuniunea JAI, se va lua decizia mult așteptată de cele trei țări.

Opoziția din Suedia cere Guvernului să nu accepte aderarea României
România așteaptă de 11 ani să intre în spațiul Schengen, în ciuda faptului că oficialii de la București susțin că țara noastră îndeplinește de multă vreme condițiile tehnice pentru aderare. Intrarea României în spațiul Schengen a fost, de-a lungul timpului, presărată cu multe provocări și obstacole. Potrivit unor informații, România s-ar putea lovi de un nou obstacol, pe lângă opoziția deja binecunoscută a Olandei.

Mai exact, nici Parlamentul suedez nu ar mai fi de acord, în timp ce guvernul minoritar care conduce Suedia de la ultimele alegeri ar putea să fie presat să își schimbe poziția actuală și să nu mai susțină aderarea.

Ministrul Afacerilor Externe crede că, „în acest moment, Olanda nu a luat încă o decizie. Există în continuare spaţiul pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultat o să putem discuta ceva mai târziu. Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la Spaţiul Schengen”, a precizat Bogdan Aurescu într-un interviu recent.