ROPRES

Sumele uriașe pe care le manipulează USR de la buget. Cum primesc salarii și prime „băieții deștepți” din 9 milioane de euro subvenție de la stat

Distribuiți acest articol!

USR are cel mai mare buget de salarii din rândul partidelor parlamentare, asta deși în comparație cu PSD sau PNL este un partid mic care se zbate în jurul cifrei de 10%. Este mai mult cu numele în opoziție, pentru că rareori membrii USR reușesc să blocheze inițiativele puterii.

USR plătește anual 8,2 milioane de lei pe salarii, în timp ce PSD plătește 6,67 milioane de lei, PNL 2,7 milioane de lei, iar AUR 0 lei, conform datelor Autorității Electorale Permanent.

Ținând cont de faptul că aparatul de partid al celor de la PSD și PNL este mult mai mare decât al celor din USR, concluzia logică e că USR plătește salarii uriașe. Lucrul acesta este confirmat de noile dezvăluiri din presă. Potrivit acestora, doar bonusurile și primele pe care le oferea USR în decembrie 2022 ajungeau la 50.000 de euro (244.391 de lei).

În 2022, subvenția primită de USR de la bugetul de stat a fost de 45 de milioane de lei, adică aproximativ 9 milioane de euro. Felul în care USR cheltuie acești bani este o informație de interes public, ținând cont că aceștia provin de la bugetul de stat, adică din taxele și impozitele contribuabililor. În trecut, USR „s-a remarcat” prin cheltuirea discreționară a banului public.

Ghinea maschează o relație de muncă printr-o firmă controlată de el

Unul dintre cazurile cele mai controversate din ultima vreme este cel al lui Cristian Ghinea. Surse politice au explicat pentru PS News cum Ghinea își plătea singur un salariu printr-o firmă de consultanță pe care tot el o deținea. „USR și Cristian Ghinea maschează o relație de muncă printr-un contract de consultanță cu o firmă deținută de același Ghinea”, spuneau sursele. Cu alte cuvinte, în loc să-l angajeze și să plătească la stat contribuții în conformitate cu salariul de 5.000 de euro pe care-l primește de la partid, USR îl plătește pe Ghinea printr-un SRL – Thinking Ahead Research And Consultancy. Un SRL care are zero angajați și un unic acționar și administrator: fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Totodată, USR plătea la stat pentru angajatul Ghinea cu aproape 16.000 de lei mai puțin ca urmare a acestei inginerii sociale.

Cazul Corina Atanasiu

Cristian Ghinea nu este însă singura vedetă a USR care încasează bani publici de la partid. Fosta lui adjunctă de la Ministerul Fondurilor Europene, fostul secretar de stat Corina Atanasiu, actualmente președinte al USR Focșani, a primit anul trecut, tot pe firmă, opt plăți în valoare de 27.000 de euro. SC Dinamic Cons SRL este deținută doi asociați persoane fizice, Corina Atanasiu și Liviu Nazarie, fost angajat al Consiliului Concurenței, în prezent consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe. Culmea e că Atanasiu e chiar fosta adjunctă a lui Cristian Ghinea care s-a ocupat de redactarea capitolului „Educație” din PNRR.

Cazul Bogdan Mihai Șuică

Tot la capitolul „cheltuieli pentru consultanță politică”, USR a efectuat, în 2021 și 2022, 12 plăți, în valoare totală de 117.600 de lei, către PFA-ul unui anume Bogdan Mihai Șuică. Pe lângă cei 117.600 de euro încasați de Șuică, pe PFA, pentru consultanță politică, firma acestuia – SC Zenvertising SRL – a primit, din decembrie 2012, până în aprilie 2022, 16 plăți de la Secretariatul General al USR, în valoare totală de 495.912,22 de lei, pentru servicii de telecomunicații.

Plăți pentru PFA-uri și jurnaliști

Tot pe lista plăților efectuate de Secretariatul General al USR se regăsesc 15 plăți făcute către o companie pe nume SC Mirable P.R. SRL. Firma a luat ființă, potrivit Registrului Comerțului, în anul 2019 și se ocupă cu activități de publicitate, având doi asociați persoane fizice – Ioana Lupea și Laurențiu Marian Dincă. Ioana Lupea este fost jurnalist politic la mai multe publicații centrale, actual consultant politic pentru USR.

Firma SC Mirable P.R. SRL a încasat de la USR, între 14 octombrie 2021 și 3 noiembrie 2022, pentru consultanță politică, suma de 73.864 de lei (15.074,3 euro). USR a făcut, tot pentru consultanță politică, în perioada 3 iunie 2021 – 25 noiembrie 2022, 19 plăți, în valoare totală de 493.225,5 lei (100.658,3 euro), către Constantinescu Andrei Cristian PFA. De asemenea, compania SC Dialectiq Asimetriq SRL a primit, în nouă rânduri, din 3 martie până în 3 noiembrie 2022, de la USR suma de 123.250 de lei (25.153,06 euro). Firma este deținută, în calitate de unic asociat, de un anume Liviu Cătălin Popescu.

Cazul Sorin Pavel

În 2019, Cristian Ghinea îl acuza pe colegul său de partid de la USR Sector 3, Sorin Pavel că ar fi primit 8.000 de euro pentru servicii de promovare. Pavel ar fi fost angajat al firmei care a prestat serviciile. Ulterior, Ghinea era acuzat că îl atacă pe Pavel din rațiuni politice, pentru că dorea să obțină șefia filialei partidului din Sectorul 3. Culmea e, așa cum am văzut anterior, Ghinea făcea exact acest lucru prin SRL-ul său – Thinking Ahead Research And Consultancy.

În acest context, nu e de mirare că majoritatea membrilor USR din Parlamentul României au averi considerabile. Mulți deputați USR au cel puțin două case, iar în unele cazuri extreme au chiar cinci.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...