ROPRES

Suedia va solicita aderarea la NATO. Pentru ”siguranţa poporului suedez, cea mai bună cale de urmat e aderarea alături de Finlanda”, afirmă premierul Magdalena Andersson

Distribuiți acest articol!

Premierul suedez Magdalena Andersson anunţă, luni, că Suedia va solicita aderarea la NATO, schimbându-şi politica de neutralitate militară adoptată timp de decenii întregi, relatează BBC. Andersson a subliniat că pentru ”siguranţa poporului suedez, cea mai bună cale de urmat este aderarea la NATO alături de Finlanda”, însă nu a oferit o dată exactă a depunerii cererii de aderare, afirmând că cel mai probabil va avea loc în cursul acestei săptămânii, potrivit CNN.

”Pentru a asigura siguranţa poporului suedez, cea mai bună cale de urmat este aderarea la NATO alături de Finlanda”, spune Andersson, potrivit CNN.

Întrebată când va depune cererea Stockholmul, ea explică că s-ar putea întâmpla în cursul acestei săptămâni, luni, marţi sau miercuri. Ea adaugă că acest pas trebuie făcut în coordonare cu Finlanda.

Andersson subliniază că situaţia actuală ”obligă” Suedia să se alăture alianţei militare. Cu toate acestea, ea susţine că nu vede încă nicio ameninţare militară directă împotriva Suediei.

De asemenea, Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat (conservatori) din opoziţie, declară în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul suedez că susţine decizia de a solicita aderarea la NATO, fiind o ”decizie istorică”.

Nu este vorba despre politica de partid, ci despre asumarea responsabilităţii comune pentru securitatea ţării, adaugă el.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...