Suedia și Finlanda vor semna protocolul de aderare la NATO la începutul săptămânii viitoare

Finlanda şi Suedia vor semna, marţi, protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Pentru a putea deveni, apoi, membre ale Alianței Nord-Atlantice, parlamentele celor 30 de țări care fac deja parte din NATO trebuie să ratifice protocolul.

Protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO, iar astfel cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia.

NATO a anunţat, miercuri, că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

„Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare”, au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună.

„Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în textul citat.

Aderarea Suediei și Finlandei vine după mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu Turcia, în condițiile în care Erdogan a încercat să obțină concesii din partea celor două state, dar și din partea Statelor Unite pentru a le permite intrarea în Alianță.

Cele două state nordice, tradițional neutre până acum, au făcut pasul istoric de a cere aderarea la NATO după invazia rușilor în Ucraina.