SUA vrea să reconstruiască Fâșia Gaza, dar vrea reducerea arsenalului de rachete

Efortul ar putea costa miliarde de dolari, iar oficialii americani au prezis că va fi binevenit pentru Hamas. Președintele Biden a vorbit la Casa Albă după ce Hamas și Israel au confirmat că au fost de acord cu încetarea focului mediată de Egipt.

Administrația Biden se îndreaptă acum spre modul în care poate ajuta la reconstruirea Fâșiei Gaza asediată – și, la rândul său, să facă presiuni, prin promisiuni de sprijin financiar, asupra Hamasului de a nu relua luptele.

Un înalt oficial al administrației Biden a declarat că Statele Unite intenționează să fie în prim-planul unui răspuns internațional, cel mai probabil costând miliarde de dolari, pentru a include restaurarea serviciilor de sănătate și educație și alte reconstrucții.

Înaltul oficial a declarat că reconstruirea Gaza – care va fi cel mai probabil coordonată prin intermediul Organizației Națiunilor Unite – se află în fruntea listei obstacolelor diplomatice supărătoare pe care administrația le-ar întâmpina între Israel și Autoritatea Palestiniană acum, când luptele aveau să înceteze.

Administrația are în vedere, de asemenea, cum să încurajeze relațiile și coordonarea între facțiunile politice palestiniene rivale din Gaza și Cisiordania, așa cum este subliniat într-o analiză scrisă în 2018 de Hady Amr, acum secretar adjunct adjunct de stat pentru problemele Israelului și Palestinei.