Studiul care schimbă tot ce se știa despre coronavirus: Plasma nu ajută pacienţii în stare gravă

Studiul care schimbă tot ce se știa despre coronavirus: Plasma nu ajută pacienţii în stare gravă

Un studiu clinic internaţional de testare a plasmei convalescente în cazurile moderate şi severe de COVID-19 a stopat înrolarea pacienţilor în stare gravă, care necesită terapie intensivă, după ce s-a constatat că plasma nu a prezentat niciun avantaj, au anunţat luni medicii investigatori, informează Reuters, citată de Agerpres.

Conducătorii studiului clinic REMAP-CAP au luat această decizie după ce o cercetare iniţială efectuată asupra a peste 900 de participanţi în stare gravă internaţi la terapie intensivă a demonstrat că tratamentul cu acest produs – plasmă bogată în anticorpi prelevată de la persoane care s-au vindecat de boala pandemică – nu a îmbunătăţit rezultatele.

“Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea plasmei convalescente”, iar studiul clinic continuă să recruteze pacienţi spitalizaţi cu boala COVID-19 care prezintă simptome moderate, dar care nu sunt la terapie intensivă, au precizat într-un comunicat oamenii de ştiinţă care conduc această cercetare.

“Este biologic plauzibil ca pacienţii care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plasmă convalescentă şi acei pacienţi cu virus în exces să poată beneficia mai mult decât alţii. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a declarat Manu Shankar-Hari, medic şi profesor de terapie intensivă în cadrul Guy’s and St Thomas’ din Marea Britanie, unul dintre conducătorii studiului clinic.

El a adăugat că cercetarea iniţială nu a evaluat efectele plasmei la pacienţii spitalizaţi în urma unor simptome mai puţin grave. Dacă acest tratament are efect în cazul acestora “rămâne o întrebare foarte importantă’, ce va continua să fie explorată în cadrul studiului în curs, a spus Manu Shankar-Hari.

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potenţial pentru pacienţii cu boala COVID-19 este acela că anticorpii pe care îi conţine ar putea neutraliza virusul, împiedicându-i replicarea şi stopând leziunile la nivelul ţesuturilor.

 » sursa: www.replicaonline.ro