Studiu – Pierdem într-un ritm accelerat ghețarii Terrei

Într-o perioadă în care temperatura globală de pe Terra a crescut cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, gheţarii de pe planeta noastră, din Himalaya în Anzi şi până la cei din Alpi, au început deja să se micşoreze de la jumătatea secolului al XX-lea.

Gheţarii tereştri au pierdut 267 de miliarde de tone de gheaţă, în medie, pe an, între 2000 şi 2019, potrivit acestui studiu. Este vorba despre o cantitate suficientă pentru a acoperi în întregime Elveţia sub un strat de şase metri de apă în fiecare an, au comentat reprezentanţii Universităţii ETH Zurich într-un comunicat.

Gheţarii din Alaska, din Alpi şi din Islanda fac parte dintre aceia care s-au micşorat cel mai repede.

Această topire a contribuit cu 21% la creşterea nivelului mării de la începutul secolului, reprezentând 0,74 milimetri pe an, conform noii cercetări.

„Pe termen scurt, gheţarii care se topesc din ce în ce mai repede vor furniza tot mai multă apă către râuri, servind astfel ca un fel de tampon în anumite regiuni precum India sau în Anzi în perioadele aride. Dar, apoi, se va atinge un maxim, iar cantitatea de apă va scădea rapid, până când nu va mai exista deloc”, a avertizat acelaşi cercetător, estimând că „peste câteva decenii, majoritatea regiunilor vor intra pe această pantă descendentă”.