Studiu: Menținerea sănătății cardiovasculare stimulează și sănătatea oculară

Păstrarea sănătății cardiovasculare la parametri înalți este asociată cu un risc mai mic de afecțiuni oculare, concluzionează un studiu recent.

La nivel global, aproximativ 2,2 miliarde de oameni suferă de boli oculare care duc la tulburări de vedere sau chiar la orbire. Aproximativ jumătate dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite, sunt de părere oamenii de știință. Principalele cauze ale afectării vederii sau ale orbirii sunt degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, cataracta și glaucomul, scrie doc.ro.

Studii anterioare au observat asocieri între bolile oculare și factorii individuali legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, obezitatea sau hipertensiunea, explică savanții implicați în studiul de față. Se știe că aceste valori ale sănătății cardiovasculare ideale nu funcționează singure și pot interacționa cumulativ pentru a duce la dezvoltarea bolilor. Cu toate acestea, înainte de această lucrare, niciun alt studiu nu a evaluat în mod cuprinzător asocierea tuturor valorilor care conectează sănătatea cardiovasculară ideală cu cea oculară.

Evitarea factorilor de risc pentru bolile de inimă scade și riscul de boli oculare

Majoritatea bolilor oculare prezintă puține simptome în stadiile incipiente, și deci multe persoane pot să nu solicite asistență medicală în ciuda tratamentelor disponibile. Un sondaj online, realizat recent, la nivel național, alcătuit din toate grupurile etnice și rasiale din SUA, efectuat de Institutul Wilmer Eye de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, a arătat că 88% dintre cei 2.044 de respondenți au considerat că o vedere bună este vitală pentru sănătatea generală, iar 47% dintre ei au evaluat pierderea vederii ca fiind cea mai gravă boală care ar putea să-i afecteze vreodată.

În mod alarmant, afirmă cercetătorii, 25% dintre respondenți nu aveau cunoștințe despre bolile oculare și despre factorii lor de risc.

Această cercetare arată că respectarea unui stil de viață sănătos și a unor obiceiuri comportamentale bune pot contribui la o sănătate cardiovasculară îmbunătățită,

 » sursa: www.replicaonline.ro