Studenții nu vor mai putea călători gratuit oriunde cu trenul

Premierul Florin Cîțu intenționează să reducă subvenția pentru transportul studenților, care nu vor mai beneficia de transport gratuit cu trenul, au declarat luni surse din PNL pentru HotNews.ro. Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România a declarat pentru HotNews.ro că măsura nu este justificată și că îndeamnă toți studenții să trimită mail-uri către premier în care să își exprime opoziția.

“E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale. 

Una dintre măsuri se referă la transportul gratis pentru studenți, care ar urma să fie limitat, cel mai probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii. 

De la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Sursă text: digi24.ro

Sursă foto: hotnews.ro