Stoltenberg: ”Să nu existe neînţelegeri în mintea oricărui adversar că, dacă va face ceea ce a făcut Rusia în Georgia în 2008 sau în Ucraina acum nu va da socoteală” în faţa NATO

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită ”să apere fiecare centimetru al teritorului NATO” şi să suţină Ucraina în lupta împotriva Rusiei, transmite Moscovei, joi secretarul general Jens Stoltenberg, în finalul summitului de trei zile al Alinaţei, la Madrid, relatează The Asscoiated Press.

NATO ”s-a asgurat să nu existe neînţelegeri în mintea oricărui adversar că, dacă va face ceea ce a făcut Rusia în Georgia în 2008 sau în Ucraina acum. nu va da socoteală în faţa întregii Alianţe” Nord-Atlantice, a declarat Stoltenberg.

El a subliniat că la acest summit de trei zile, la Madrid, s-au luat mai multe decizii ”transformatoare”.

Statele membre NATO au promis Kievului ajutoare militare Kievului au convenit să-şi consolideze reacţia rapidă în Europa de Est – de la 40.000 la 300.000 de militari -, au lansat procesul aderării la clocul militar al Suediei şi Finlandei, au adoptat o nouă listă cu principalele priorităţi în domeniul securtăţii în următorii zece ani, între altele, a făcut bilanţul Stoltenberg.

”Ne confruntăm cu cea mai gravă situaţie în domenul securităţii de zeci de ani, însă înfrntăm această provocare uniţi şi hotărâţi”, a subliniat el.