Stoltenberg nu mai vine la București din cauza unor probleme de sănătate. Șeful NATO participă prin videoconferință la Summitul B9

Ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu a spus că survolarea, miercuri seara, a spațiului aerian al Ungariei, României și Bulgariei de către o aeronavă bimotor reprezintă un incident „mai degrabă ciudat”, o „lebădă neagră”. Dîncu a declarat că nu este „niciun motiv de îngrijorare” și că nu a fost un eveniment care să pericliteze siguranța națională.

”Secretarul general va desfăşura vizita sa planificată în Germania şi România de la distanţă şi nu în persoană. El a fost diagnosticat cu zona zoster, ceea ce se poate întâmpla după COVID-19, şi lucrează de acasă”, a declarat pentru Reuters reprezentantul NATO, potrivit Agerpres.

 Stoltenberg a fost testat pozitiv la COVID-19 la jumătatea lunii mai. La acea dată, el a avut simptome uşoare şi a lucrat de acasă, potrivit unui purtător de cuvânt al NATO.

Jens Stoltenberg urma să se întâlnească joi, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz şi să participe vineri, la Palatul Cotroceni, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). 

Președintele Klaus Iohannis va găzdui Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni. 

Evenimentul este organizat la invitația Președintelui României și a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București 9.

Potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică.