Statul le plăteşte unor bugetari vizele pentru SUA. Cum justifică Executivul această decizie

Angajaţii din administraţia publică centrală beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator ori, după caz, de decontarea acesteia, potrivit unei decizii a Executivului din 8 februarie. România face eforturi uriașe de ani de zile pentru a scăpa de Visa Waiver, iar în acest sens, Guvernul caută soluții pentru ca românii care vor să călătorească în scop turistic sau pentru afaceri pentru maximum 90 de zile.

„În vederea consolidării Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA, pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni. Aceasta prevedere aprobată de Guvern în şedinţa din 8 februarie 2024 se regăseşte în HOTĂRÂRE nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar cu modificările şi completările ulterioare”, arată informarea transmisă de către Executiv.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a oferit, în briefing-ul de presă de la finalul şedinţei de joi de la Palatul Victoria, explicaţii privind subiectul, după ce a fost întrebat despre faptul că există anumite categorii profesionale care beneficiază de anumite facilităţi în ceea ce priveşte viza SUA pentru deplasarea în Statele Unite din dacă este în vreun fel această măsură discriminatorie.

„Daţi-mi voie să contextualizez din nou, ca să explic celor care nu ştiu speţa despre care cred că mă întrebaţi. Este o decizie a Guvernului de a suporta costul vizelor B1, B2, respectiv de turism şi călătorie de afaceri în Statele Unite, pentru o anumită categorie de angajaţi din sistemul public şi, mai precis, din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică. Această decizie vine ca urmare a unui context pe care cred că îl ştim cu toţii, ca deziderat de politică externă, să spunem, românii sunt familiarizaţi cu eforturile României şi cu succesul pe care îl dorim total de a fi acceptaţi în Spaţiul Schengen. Dar, de asemenea, mai sunt doi piloni, şi anume Visa Waiver pentru călătoriile în Statele Unite şi, per ansamblu, un criteriu care ar consolida poziţia României din punct de vedere economic pe tot globul – ar fi accederea în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE”, a explicat Constantin.

Mihai Constantin a precizat că această măsură este necesară întrucât „din acest strat de funcţionari publici şi de angajaţi în sistemul bugetar există şi foarte multe deplasări în Statele Unite, pe baza parteneriatului pe care îl avem şi al contactelor pe care le avem”.

„Ei bine, în ceea ce priveşte aceste vize pe care le-aţi menţionat, s-a făcut apel la această disponibilitate, pentru că din acest strat de funcţionari publici şi de angajaţi în sistemul bugetar există şi foarte multe deplasări în Statele Unite, pe baza parteneriatului pe care îl avem şi al contactelor pe care le avem. Şi cred că şi dvs., dacă sunteţi trimis în delegaţie în interes de serviciu în Statele Unite, atunci angajatorul vă va suporta costul vizei. Ei bine, un criteriu pentru acordarea vizei Statelor Unite este stabilirea, dovedirea unor legături sociale şi economice cu ţara de origine. Iar această categorie de angajaţi din sistemul bugetar, şi mai precis din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică, aceşti angajaţi pot dovedi foarte uşor şi foarte concret şi foarte solid, din punct de vedere al punctajului consular, pe care îl cer americanii, aceste legături, ceea ce sporeşte şansele de acordare a vizei B1/B2 despre care vorbeam”.

Întrebat dacă suportă statul român cheltuielile pentru familiile acelor angajaţi ai statului, Constantin a răspuns:

„Din câte ştiu, nu, pentru familiile nu se decontează viza, însă având în vedere criteriul de care am spus- dovedirea relaţiilor sociale şi economice cu ţara de origine care ridică punctajul şi şansa de a primi acea viză, membrii de familie se califică şi ei în sensul că o vor avea o rată mare de probabilitate să primească viza, dar ea nu este decontată de către statul român”.