ROPRES

Statui controversate în Transilvania. Senator AUR: amplasarea monumentelor nu a urmat calea legală

Distribuiți acest articol!

Busturi, statui și monumente ale unor personalități controversate ale istoriei României și-au făcut apariția în mai multe localități din Transilvania după ce Ministerul Culturii a acordat avize pentru amplasarea acestora. Este vorba de monumentul Martie Negru din localitatea Sângeorgiu de Mureș din județul Mureș, statuia lui Bethelem Gabor din municipiul Târgu-Mureș și, nu în ultimul rând, statuia baronului Samuel von Brukental din municipiul Sibiu. În acest context, senatorul AUR, Adrian Cătană, se adresează ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru a clarifica felul în care sunt acordate aprobările și avizele pentru amplasarea de monumente.

Aceste statui și monumentul respectiv au urmat calea legală privind avizele legale de aprobare și amplasare? Vă solicit să precizați și să-mi puneți la dispoziție aprobarea Ministerului Culturii, respectiv expunerea de motive, în cazul monumentului și a celor două statui“, a declarat senatorul AUR, Adrian Cătană.

Despre baronul Samuel von Brukental, senatorul AUR amintește că: în calitate de guvernator al Transilvaniei, a fost un prigonitor al românilor și a fost cel care a aprobat sentința de condamnare la moarte a lui Horea și Cloșca, făcându-se astfel părtaș la asasinarea acestora.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...