Stadionul electoral de atletism, motiv de contre în CL Craiova – GdS
Stadionul electoral de atletism. Stadionul de atletism din Craiova a devenit subiect de discuţii în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local (CL). De fapt, a fost singurul subiect care a stârnit controverse, într-o şedinţă care s-a dovedit extrem de calmă, cu toate că alegerile locale bat la uşă.
Cele 30 de proiecte de hotărâre au fost aprobate în 15 minute. Cu două mici intervenţii din partea opoziţiei şi unele voturi împotrivă. Inaugurarea stadionului de atletism, eveniment realizat cu mare tam-tam la începutul acestei săptămâni (marţi, 25 august), a aprins însă spiritele în CL Craiova.
Stadionul electoral de atletism. Marian Vasile, atac la executivul PSD
Tonul l-a dat consilierul local din partea PNL, Marian Vasile. Acesta a cerut explicaţii executivului pe seama inaugurării arenei de 5.000 de locuri unice în ţară, subliniind că investiţia aparţine Consiliului Local, dar niciunul dintre consilieri nu a fost invitat la eveniment. În schimb, a fost prezentă Olguţa Vasilescu, candidatul PSD la funcţia de primar al Craiovei, ca şi „gazdă a unei realizări a Consiliului Local Craiova“.
„Vreau să vorbesc despre una dintre realizările pe care acest consiliul local din perioada 2016-2020 le-a avut, în speţă stadionul de atletism. Construcţia stadionului a început pe mandatul trecut, având ca termen de finalizare anul 2015, cu bugetul aferent. Deşi a avut ca termen de finalizare anul 2015, primarul de atunci (Lia Olguţa Vasilescu – n.r.) a avansat ca termen de finalizare primăvara anului 2016.
Ulterior, tot doamna Vasilescu a lansat ca termen toamna anului 2016, după care dânsa a plecat la Bucureşti. Vreau să felicit colegii din actualul consiliu local, chiar şi pe actualul primar, pentru că am reuşit să scoatem din mocirlă acel proiect şi după patru ani, deşi cheltuielile s-au dublat, am reuşit să realizăm acest stadion unic în ţară“, a spus Marian Vasile.
Marian Vasile: „Ce a căutat doamna deputat PSD acolo? Poate ne trezim cu ea şi la inaugurarea cartierului chinezesc“
Consilierul local din partea PNL a dorit să afle în ce calitate a fost prezentă la eveniment Lia Olguţa Vasilescu.
„Mi se pare inacceptabil ca la o investiţie realizată de instituţia Consiliului Local – pentru că instituţia Consiliului Local ia decizii, instituţia Primarului le execută, noi, Consiliul Local, să nu fim prezenţi. Păi noi trebuia să facem inaugurarea! Nu ştiu ce a fost la stadion acum câteva zile, ce cumetrie, chiar cu doamna primar care ne-a lăsat cu proiectul încurcat. Dânsa este deputat PSD, dar a venit la inaugurare ca fiind gazdă a unei realizări a Consiliului Local Craiova.
Vreau un răspuns în scris la următoarele întrebări: ce a căutat doamna deputat PSD acolo, de ce nu au fost chemaţi toţi deputaţii de Dolj, de ce nu am fost chemaţi noi, cei din Consiliul Local, la investiţia noastră până la urmă, şi cât a costat această inaugurare. Este inacceptabilă situaţia creată. Ce a căutat doamna deputat PSD acolo? Poate ne trezim cu ea, peste zece ani, şi la inaugurarea cartierului chinezesc“, a mai spus Marian Vasile.
Stadionul electoral de atletism. Cum a explicat primarul Genoiu situaţia: „Nu a fost o inaugurare“
Cu toate că răspunsurile au fost solicitate în scris, primarul Mihail Genoiu s-a simţit obligat să dea unele explicaţii cu privire la evenimentul de marţi. Şi, stupoare! Deşi toată lumea vorbea de inaugurarea stadionului de atletism, nu ar fi fost, de fapt, o inaugurare propriu-zisă, ci doar o prezentare a arenei de 5.000 de locuri. Şi asta doar la „presiunea marilor atleţi ai României“, după cum a precizat edilul.
În şedinţa CL de joi, Genoiu a explicat că evenimentul a fost doar de prezentare, că au participat doar oameni din atletism, nu toţi marii sportivi ai României, iar Olguţa Vasilescu a fost în calitate de iniţiator al proiectului.
„Nu s-a primit niciun fel de aprobare pentru inaugurare. Vorbisem cu preşedintele Federaţiei Române de Atletism să avem o competiţie, o etapă, un campionat balcanic, dar nu s-a putut. Părerea mea este că trebuie să fie o inaugurare, o competiţie, când vor fi ridicate restricţiile. Preşedintele FRA mi-a spus că există o deschidere pentru organizarea la Craiova a campionatului mondial de ştafetă. Ar fi frumos să se facă o inaugurare cu prima ediţie a unui campionat mondial în România. Această inaugurare trebuie făcută.
Acum nu a fost decât o prezentare a stadionului, la presiunea acestor atleţi de renume, care nu puteau fi refuzaţi. Am vrut să facem o prezentare cu 500 de oameni. Începeam, bineînţeles, cu consilierii locali, dar nu am primit aviz decât pentru 200 de oameni. Nu s-a atins nimeni de tribune, s-a stat doar pe pistă“, a afirmat Mihail Genoiu.
Stadionul electoral de atletism. Olguța Vasilescu a primit toate laudele
Că totul s-a transformat în campania electorală a candidatului PSD la Primăria Craiova ar fi fost o întâmplare. Olguţa Vasilescu a fost prezentă la eveniment şi a cules toate roadele şi laudele. Asta deşi stadionul a fost abandonat în mandatul său de primar al Craiovei şi reproiectat şi realizat în mandatul actualului primar. Cel care, la evenimentul de marţi, a cam trecut în plan secund.
La finalul şedinţei, consilierii locali din partea PNL au fost invitaţi să viziteze stadionul de atletism, dar au refuzat. „Nu suntem la defilare. Ne daţi acum plachete, dar noi nu am fost invitaţi la eveniment. Nu, mulţumim. Nu vrem să ne plimbaţi pe acolo, la o inaugurare second-hand“, a spus Flavius Sirop.
Cum au decurs evenimentele de marţi, la stadionul de atletism
Stadionul de atletism din Craiova, unic în România prin capacitatea sa de a organiza competiții internaționale, a fost prezentat, marţi, cu mare fast. Cu orchestra de cameră a Filarmonicii „Oltenia“, care a asigurat fundalul sonor, cu nume mari din istoria atletismului românesc, cu reprezentanţi ai administraţiei locale, plus Lia Olguţa Vasilescu.
Pe pista şi gazonul arenei de 5.000 de locuri au călcat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Maricica Puică, Paula Ivan, Natalia Andrei, Cristieana Cojocaru, Violeta Beclea, Marian Oprea – atleți cu medalii olimpice, mondiale și europene în palmares.
Stadionul electoral de atletism. Olguţa Vasilescu a fost în centrul atenţiei
Cu toţii au lăudat investiţia de la Craiova, care a costat zece milioane de euro, bani de la bugetul local. S-au împărţit plachete şi buchete de flori, iar Olguţa Vasilescu a fost în centrul atenţiei. La final, ea nu a ratat prilejul de a se fotografia alături de marii atleţi ai României.
Ulterior, a prezentat imaginile pe pagina sa de Facebook. Unde a vorbit, culmea, de inaugurarea stadionului de atletism, nu de „prezentarea“ lui. „Astăzi (25 august – n.r.), a fost inaugurat, la Craiova, singurul stadion de atletism din România care poate găzdui competiţii internaţionale, în prezenţa a numeroşi campioni olimpici sau mondiali (…) Practic, în acest moment, Craiova deţine cea mai completă bază sportivă, având, în acelaşi perimetru, o sală polivalentă, un stadion de fotbal, un stadion de atletism şi un centru de cantonament cu două terenuri în aer liber pentru pregătirea sportivilor“, a scris, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu.
Ce s-a întâmplat cu stadionul de atletism în mandatul Olguţei Vasilescu
După două licitații nereușite, autoritățile locale izbuteau să găsească, în 2014, un constructor pentru ridicarea în vecinătatea stadionului „Ion Oblemenco“ a unei arene de 5.000 de locuri pentru fotbal și atletism. Valoarea proiectului era de 1,6 milioane de euro. Contractul cu constructorul a fost semnat pe 14 august 2014, dar publicat în SEAP pe 1 septembrie. Lucrările au început însă mult mai târziu.
Muncitorii și-au făcut apariția pe șantierul deschis lângă arena „Ion Oblemenco“ pe la sfârșitul lunii mai 2015. Abia de atunci a început să curgă și termenul de șase luni dat pentru finalizarea lucrărilor. „Constructorii au intrat de o lună pe șantier, mai au patru luni până să finalizeze, conform termenului pe care și l-au asumat“, declara Olguţa Vasilescu pe 14 iulie 2015, la o vizită pe șantier.
Așa a lăsat Olguța Vasilescu stadionul de atletism din Craiova
În septembrie 2015 demara și construirea noului stadion „Ion Oblemenco“, iar autoritățile locale mai treceau o dată în revistă, cu acest prilej, și stadiul lucrărilor de la stadionul de atletism. „Va fi acordat un termen pentru această întârziere, dar ei desigur că trebuie să recupereze ca să nu ajungă la penalități. Termenul ar fi undeva pe la începutul lunii decembrie (2015 – n.r.), or ei ar trebui să termine pe la jumătatea lunii octombrie“, spunea Vasilescu.
Stadionul de atletism început de Vasilescu în 2015, terminat de Genoiu în 2020
O lună mai târziu, ea venea cu noi precizări. „La stadionul de atletism, problema este cea pe care o cunoaștem cu toții, și anume că se construiește într-o zonă mlăștinoasă, iar de fiecare dacă când plouă trebuie să aștepte trei zile ca să se usuce terenul pentru a putea înainta. Noi sperăm ca și ei să fie gata până la sfârșitul acestui an (2015 – n.r.), pentru că altfel vor intra în penalități. Termenul este pe 10 decembrie“, spunea Vasilescu.
Cum termenul nu a fost respectat, Olguţa Vasilescu a revenit și a anunțat altul, în data de 6 ianuarie 2016: două luni de la reînceperea lucrărilor. Nici acest termen nu s-a respectat. Ulterior, constructorii au anunţat drept termen final septembrie 2016. În cele din urmă, lucrările au fost sistate.
Stadionul de atletism a fost reproiectat în mandatul lui Mihail Genoiu. Tot atunci s-a făcut o nouă licitaţie, iar preţul a ajuns la zece milioane de euro. Lucrările au demarat în iunie 2019, pe scheletul abandonat în 2016, şi au fost finalizate după un an.