Spitalele din țară au rămas fără ser antibotulinic. Deputații AUR de Iași sesizează Ministerul Sănătății

Spitalele din România au rămas fără ser antibotulinic, deși acesta este un tratament salvator pentru pacienții diagnosticați cu botulism – cea mai gravă toxiinfecție alimentară. Luna aceasta, un bărbat din județul Olt și-a pierdut viața deoarece medicii nu au găsit acest ser la nicio unitate medicală din țară, nici măcar la spitalele de boli infecțioase – Institutul Matei Balș din București, Victor Babeș din Timișoara sau Spitalul Județean de Urgență din Arad. Ministerul Sănătății susține că în țară acest ser nu există în cantități mari pentru că are un termen de valabilitate redus.

Deputații AUR de Iași Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au sesizat această situație către Ministerul Sănătății și au cerut detalii despre măsurile ce vor fi întreprinse pentru ca acest ser să fie disponibil măcar în centrele mari din țară.

„În ultimii ani, în România, au existat cazuri de botulism, serul salvator fiind adus din Rusia sau din Republica Moldova. În lipsa unui tratament rapid, botulismul poate duce la paralizie sau la insuficiență cardiacă. Astfel, putem afirma că este absolut necesară aprovizionarea spitalelor cu doze de ser antibotulinic”, au precizat deputații AUR de Iași în solicitarea transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Botulismul este cunoscut drept cea mai gravă toxiinfecție alimentară, fiind cauzat de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum care produce afectarea gravă a sistemului muscular și nervos. Toxina botulinică este considerată a fi cea mai puternică toxină cunoscută, putând cauza inclusiv decesul.