Spectacol pe cer în această noapte! Perseidele (11-12 august)

Articolul continuă după anunț

În noaptea de 11 spre 12 august 2020, are loc un fenomen astronomic deosebit: se poate vedea cel mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseide.

Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 11 spre 12 august, perioada de activitate a acestora fiind între 17 iulie şi 26 august, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Maximul curentului va putea fi observat începând cu ora 22.00. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Din fericire, anul acesta Luna va fi în faza de Ultimul Pătrar, răsărind după miezul nopții. Lumina acesteia nu va deranja cu mult observațiile pe parcusul nopții așa că vom putea observa mai mulți meteori.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însă în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.

Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong.

Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase.

Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră.

Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Urmărind bolta cerească veți vedea stelele și Calea Lactee.

Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele.

În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut,

 » Aflați mai multe informații aici.