S&P: Scumpirile îi vor scoate pe europeni pe străzi

Agenția de rating S&P se așteaptă la demonstrații și proteste puternice în multe țări europene în 2023, creșterea costurilor de trai fiind principalul motiv pentru care europenii vor ieși în stradă. S&P Global Market Intelligence avertizează că 2023 va fi un an al slăbirii mediului investițional, al exporturilor și al consumului privat și că în acest context, inflația ridicată va reduce puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Agenția de rating se așteaptă la demonstrații motivate economic, combinate cu greve generale sau sectoriale. „Aceste proteste, așa cum am văzut în Belgia, Finlanda, Franța și Grecia în 2022, pot atrage până la sute de mii de muncitori”, notează analiștii citați de Money Review preluat de rador.

S&P preconizează proteste și greve în cazurile de disponibilizări în masă, în perioadele de negocieri salariale și după reînceperea sesiunilor parlamentare, după vacanța de vară, ceea ce înseamnă că tensiunile sociale sunt de așteptat să izbucnească în septembrie.

Totul se va decide pe frontul crizei energetice, deoarece reziliența economiilor europene va depinde de oferta și prețurile energiei. Astfel, analiștii subliniază că, dacă țările europene reușesc să evite penuria de gaze naturale în prima jumătate a anului 2023 și să atenueze efectele prețurilor ridicate, atunci cu siguranță protestele nu vor pune în pericol stabilitatea internă.

De altfel, întrucât fiecare guvern a adoptat propriul plan pentru criza energetică, formarea unei mișcări de protest unificate și coordonate împotriva scumpirilor în Europa pare puțin probabilă.

Alegerile

Protestele antiguvernamentale ca urmare a unor probleme interne aflate în dezbatere, cum ar fi migrația, sunt de așteptat să fie o caracteristică a anului, mai ales în țările cu guverne slabe.

În special, este de așteptat ca grupurile de extremă dreaptă să provoace proteste față de fluxurile de refugiați și imigranți, atât din Ucraina, cât și din statele non-europene, mai ales în țările în care există un număr mare de refugiați ucraineni (Polonia, Germania și Slovacia).

În același timp, protestele alimentate de opoziție sunt de așteptat cel mai mult în țările cu guverne fragile și în țările care trec printr-un an electoral, precum Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia și Spania.

Daunele materiale provocate de proteste vor fi mai mari în țările în care izbucnesc adesea revolte și confruntări violente între protestatari, contraprotestatari și poliție, precum Franța, Belgia, Țările de Jos și Germania. Protestele din aceste țări, precum și din Grecia, Italia și Spania, duc adesea la distrugerea unor proprietăți prin vandalism și incendiere, notează analiștii S&P.

În schimb, în ​​țări precum Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Croația, demonstrațiile rămân de obicei pașnice, chiar și atunci când participă zeci de mii de persoane.

Activismul de mediu

S&P estimează că și activiștii de mediu își vor continua acțiunile, dorind să sublinieze faptul că dependența de combustibilii fosili reprezintă un factor cheie în spatele creșterii costurilor energiei. Aceste grupuri sunt de așteptat să mobilizeze mulțimi mari în orașe precum Londra, Roma, Paris și Berlin.