Sorin Muncaciu: Construcția de noi spitale este mult mai ieftină decât reabilitarea celor vechi

Sistemul Medical din România, cel în care poporul ar trebui să prezinte cel mai mare grad de încredere, dezamăgește tot mai mult. De la improvizațiile care în ultimul timp s-au dovedit a fi fatale în unele cazuri, până la lipsa de igienă și spirit civic al cadrelor medicale, spitalele românești au devenit astăzi cele mai de temut instituții de stat.

Întrebat, în cadrul emisiunii Focus, care ar putea fi soluția potrivită în ceea ce privește sistemul medical din România, Sorin Muncaciu, deputat AUR, recunoaște faptul că cel mai ieftin și mai potrivit mod ar fi evitarea încercării de reabilitare a clădirilor vechi, și construcția de spitale noi, potrivite standardelor timpurilor în care ne aflăm.

Acesta declară: ,,Reabilitarea unui spital vechi, din anii ’60 sau poate dinainte, este cost efectiv. E mult mai bine și mult mai rațional să construiești un spital nou, la standardele secolului 21, pentru că aceste noi concepții arhitecturale, în ceea ce privește spitalele, permit dezvoltare ulterioară. Pe când clădirile vechi din anii ’60 nu permit nicio flexibilitate în ceea ce privește compartimentarea, în ceea ce privește sursele de energie, în ceea ce privește circuitele din cadrul spitalelor. Spitalele moderne au această posibilitate de a le schimba configurația, de a le adăuga, pe când spitalele vechi sunt absolut înghețate în timp.”

Pe lângă problema lipsei de aparatură și lipsa personalului calificat, un pacient se confruntă zilnic cu șansa de a contacta numeroase infecții intraspitalicești și chiar cu ignoranța cadrelor medicale în cazul în care acesta refuză să intervină financiar.

Lipsa prevenției în spitale a devenit un factor de risc tot mai mare, iar ignoranța în ceea ce privește acest lucru a produs în ultimele luni o serie de dezastre care ar fi putut fi foarte ușor evitate.

Emisiunea Focus din data de 5 Februarie 2021 poate fi urmărită aici.