Sorin Muncaciu (AUR): Să nu ne uităm tradițiile! Politica vine și trece, tradițiile ne individualizează și rămân veșnic!

Deputatul AUR Sorin Muncaciu ne reamintește că Halloween-ul este o sărbătoare importată, dovleacul fiind folosit de secole în tradiția românească pentru a cinsti cultul morților. Mai mult, Halloween-ul are o sărbătoare echivalentă în tradiția românească, fiind vorba de „Noaptea Sfantului Andrei”. 

Festivalul de la Sovata dedicat dovleacului 

În Sovata dovleacul are propriul festival.

„Recent, ascultând un post de radio cu acoperire națională, am auzit un comentariu legat de un festival dedicat dovleacului, la Sovata, faimoasa stațiune balneoclmaterică din județul Mureș.
Comentariul spunea că dovleacul „îndrăgit de americani” ar fi început să fie iubit și de români. Am înțeles că acum de când cu isteria votului din decembrie dedicat acceptării sau nu a noastră în Spațiul Schengen, totul trebuie să fie politically correct”, transmite senatorul AUR. 

Experiența de medic în SUA

Sorin Muncaciu își amintește câteva experiențe care l-au format ca om.

„M-am născut la Cluj, mama era din Timișoara, iar tatăl meu din Cluj. Am trăit și am studiat într-un mediu multicultural. Am studiat la București, am locuit și am lucrat în Constanța, apoi în SUA, deci am reprezentarea multiculturalismului mai dezvoltată decât media generală în materie.

Două experiențe, una mai îndepărtată, alta mai recentă mi-au revenit în minte. Prima este legată de perioada în care am trăit și am lucrat în SUA ca medic, știind ce însemna și ce înseamnă Halloween. A doua experiență provine din recenta deplasare ca membru al Delegației parlamentare a României la Consiliul Europei, unde, ca de obicei, unii parlamentari români, chiar dacă erau de la UDMR ei erau parlamentari români acolo și-au permis să ceară sancțiuni contra României. Raportul privitor la România a fost prezentat de liberali ca un mare succes, dar lucrurile nu stau așa. Noi, cei din partidele de Opoziție nu am fost consultați la redactarea raportului, dar asta este democrația românească originală” ,punctează Muncaciu.

Dovleacul apare în cultura românească de secole

De sute de ani, românii sărbătoresc cultul dovleacului, sărbătoarea de Halloween fiind un pretext comercial, nu o sărbătoare în care românii cred. 

„Din tot ce am citit eu până azi, din discuțiile avute cu oameni din toată România, știu că dovleacul apare în cultura populară românească de secole. Copiii din generațiile trecute obișnuiau să cresteze toamna în dovleci, curățați de semințe și de miez cu o custură, un briceag, ochi, nas și gură și în interior să pună o lumânărică aprinsă. Țăranii obișnuiau să le spună acestor dovleci „tigve” și să-i pună crestați cu briceagul în capul manechinelor așezate lângă recolte pentru a speria păsările care atacau culturile coapte de grâu, porumb sau struguri, sau fructe, vara și toamna.


Bătrânele care aveau sarcina organizării cultului ritual al morților foloseau și ele dovleacul, pe care îl goleau, îl tăiau pe jumătate, iar în aceste jumătăți, puneau lumânări aprinse și le dădeau drumul pe râuri și alte ape curgătoare când se organiza un ritual dedicat celor morți de curând, la 40 de zile de la moartea lor. Ritualul se numea „slobozirea apelor”, iar dacă dovleacul plutea fără să se oprească, se considera că femeia care l-a pus a fost virtuoasă și lumina ajungea la cei ajunși dincolo. Nu de puține ori, acestei ape care ducea dovlecii cu lumânări i se spunea „Apa sâmbetei”.
Mai știu și faptul că în locuințele tradiționale, gospodinele românce pregăteau plăcinte cu dovleac. Dovleacul era în prealabil copt în sobă, și apoi folosit ca umplutură la plăcinte.
Țăranii obișnuiau să pună în cuptor, în tăvi, bucăți de dovleac, cu zahăr sau cu miere care se coceau în timp ce soba încălzea locuința. Dovleacul astfel copt se consuma ca o delicioasă prăjitură.


Așadar, de ce trebuie să spunem că mai întâi dovleacul a fost îndrăgit de americani?
Halloween, celebra sărbătoare americană de la finalul lunii octombrie a fost importată și la noi în ultimii 25-30 de ani”, puncteză deputatul.

Halloween-ul Românesc: Noaptea Sfântului Andrei


Românii însă au și ei o sărbătoare care se aseamănă tradițional cu Halloween. Este Noaptea Sfântului Andrei, la o lună după Halloween, când se consideră că spiritele morților umblă libere iar oamenii se protejează de spiritele rele ungând stâlpii caselor cu pastă de usturoi pisat sau decorându-le cu acele cunoscute „căpățâni” („căței”) de usturoi pentru a le alunga.

In noaptea Sfântului Andrei – noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie – spiritele malefice se dezlănţuie

Dacă în SUA, copiii merg pe la casele oamenilor, primind dulciuri, costumați cu diverse măști, în România, Noaptea Sfântului Andrei se petrece în casă, în mijlocul familiei. Știm că Sfântul Andrei este sfântul național al României, iar ziua sa, care este premergătoare Zilei Naționale a României, este zi nelucrătoare.


„Așadar, de ce trebuie să ne uităm propriile tradiții? Sau de ce trebuie să acordăm întâietate altora, doar că sunt mari puteri, atunci când nu este cazul? În opinia mea, această campanie intensă „pro-Schengen” este goana guvernanților după o potențială realizare, fiindcă de la aderarea euro-atlantică, clasa politică românească nu a mai avut un proiect de țară!


Am aflat că premierul Olandei a venit la noi, a bătut palma cu omologul român să ne vândă 2 nave pentru stins incendii (în acest timp, casele iau foc în București, la Brașov, iar mașinile de Pompieri fie nu pot intra fiindcă străzile sunt înguste, fie trotuarele sunt pline de țepușe care vor să împiedice parcările la marginea drumului dar care restrâng și mai tare accesul mașinilor de intervenție), nu știu cât de noi și nu știu la ce ar folosi, dar după ce a văzut tranzacția încheiată, demnitarul olandez a plecat acasă mulțumit (compania olandeză a primit 44 milioane euro de la statul român – oare câte lucruri bune pentru Educație, Sănătate, Cultură, Protecție Socială nu s-ar fi făcut cu banii aceștia?) fără să spună dacă Olanda, opozantă ferventă a aderării noastre la Schengen ar fi dispusă în decembrie să ne dea votul ei favorabil.


Dragi compatrioți, dincolo de o problemă politică sau alta, dincolo de simpatii și animozități, recomandarea mea călduroasă este să nu ne uităm tradițiile!”, concluzionează deputatul AUR Sorin Muncaciu.