Sorin Mateescu (AUR): Sinagoga Mare din Constanța, în ruine de peste 20 de ani. Ce vești are Ministerul Dezvoltării

Senatorul AUR Sorin Mateescu s-a adresat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cazul celui mai mare obiectiv al comunităţii evreieşti din Dobrogea, Sinagoga Mare de rit aşkenaz din Constanţa, care se află într-un stadiu avansat de degradare.

Într-o solicitare transmisă în luna octombrie, a doua pe această temă, senatorul AUR a cerut ministerului în cauză detalii cu privire la stadiul procesului de reabilitare al acestui obiectiv.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației a transmis că, documentația pentru obiectivul de investiții „Executarea lucrărilor de primă urgență – Reabilitare Generală Templu Israelit Constanta”, derulat de Compania Națională de Investiții, a fost supusă reavizării în cadrul Consiliului Tehnico-Economic și a fost emis ordinul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici nr. 701/02.05.2022. Potrivit informațiilor, valoarea avizată este de 16.402.235 lei.

Ministerul a precizat că, din cauza faptului că nu s-au înscris ofertanți, în urma publicării anunțului de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, au fost anulate 2 proceduri de achiziție publică, în luna iulie şi în luna septembrie.

„La momentul actual a fost publicat în SEAP un nou anunţ de participare pentru serviciile de proiectare şi execuție, iar deschiderea ofertelor a fost la data de 06.10.2022. Ulterior finalizării acestei etape şi semnării contractului cu antreprenorul declarat câștigător, se va emite ordinul de începere a lucrărilor, durata acestora fiind de 16 luni, din care 3 luni proiectare şi 13 luni execuţie lucrări”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Dezvoltării.