Sorin Mateescu (AUR) se implică în cazul lui Ionuț Gologan, tânărul condamnat la moarte în Malaezia

Sorin Mateescu și-a propus să apere interesele românilor din țară și de peste hotare. Astfel, senatorul AUR, care a făcut presiuni în vederea eliberării profesorului clujean Marius Balo, nu a rămas nepăsător nici în cazul tânărului Ionuț Gologan, condamnat la moarte pe nedrept în Malaezia. Mateescu consideră că această situație a fost tratată cu superficialitate de autoritățile publice din subordinea Ministerului de Externe și, drept urmare, l-a interpelat pe ministrul Bogdan Aurescu pe acest subiect.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a înaintat o interpelare către MAE referitor la cazul dramatic al lui Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte pe nedrept pentru trafic de droguri. Prin acest demers, parlamentarul și-a propus să aducă în atenția autorităților române această situație și să preseze Ministerul Afacerilor Externe să se implice activ în negocierile cu partea malaeziană. În trecut, Mateescu a făcut intervenții parlamentare și în cazul profesorului clujean Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, care a fost eliberat în urma acestor demersuri.

„În data de 26 iunie 2012, tânărul care avea atunci 22 de ani, a fost prins pe Aeroportul International Kuala Lumpur. Avea în bagaje 1,5 kilograme de metamfetamină. Lucra ca șofer cu jumătate de normă pentru o companie de transport din Germania, iar el niciodată nu a știut cum au ajuns respectivele stupefiante la el în bagaj. A fost închis în Malaezia, în condiții de coșmar. De atunci, nu s-au mai aflat decât foarte rar informații despre starea lui.

Luna trecută, părinții și rudele din Telega, județul Prahova au aflat că tânărul se află în condiții mizere, sănătatea este șubredă, iar condamnarea sa la moarte nu este pusă în aplicare din cauza unor suspiciuni legale pe care autoritățile malaeziene doresc să le acopere și să evite un scandal internațional”, explică senatorul AUR în interpelarea transmisă către MAE.

Sorin Mateescu solicită autorităților să transmită informații privind stadiul negocierilor dintre autoritățile române și cele asiatice și dacă MAE ia în calcul posibilitatea extrădării lui Ionuț Gologan pentru a fi judecat în România.