Sorin Mateescu (AUR): Decizia CEDO privind recunoaștere căsătoriilor de același sex vine în contradicție cu legislația românească

Senatorul AUR Sorin Mateescu, membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, a afirmat că decizia prin care CEDO obligă statul român să recunoască familiile formate din persoane de același sex vine în contradicție cu legislația românească. Senatorul a reamintit că, în timpul audierilor, a cerut noului ministrul al Justiției, Alina Gorghiu, să ofere un punct de vedere pe această temă.

Audierea Ministrului Justiției au fost o simplă formalitate – în cadrul întâlnirii de lucru, Sorin Mateescu i-a adresat candidatei Alina Gorghiu o întrebare care a rămas fără răspuns, și anume: „Aveți în vedere aplicarea hotărârii CEDO (n.r. referitoare la familiile formate din cupluri de același sex) în legislația românească?”. Mateescu a precizat că, prin adresa acestei întrebări, și-a dorit să obțină punctul de vedere al PSD și PNL vizavi de această problemă.

Într-o conferință de presă, senatorul AUR a criticat fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, pentru faptul că nu a luat nicio poziție față de decizia CEDO. Sorin Mateescu a mai spus transpunerea acestei decizii în legislația românească va crea un precedent periculos:

„Din informațiile pe care le am, nu există vreun vreun act sau un apel formulat de agentul procedural al Guvernul României cu privire la atacarea acestei decizii. Este o decizie care vine în contradicție totală cu tot ceea ce înseamnă legislația românească în materie: avem articolul 258 și 259 din Codul Civil, care stipulează foarte clar – și coroborat cu articolul 48 din Constituție – căsătoria este manifestul liber consimțit între un bărbat și o femeie.

Vă dați seama că această decizie, dacă va fi transpusă în legislația românească va crea un precedent foarte periculos și toată legislația în materie va trebui modificată, mai ales că noi avem articolul 277 din Codul Civil care nu recunoaște aceste căsătorii. Deci prin lege în România nu sunt recunoscute căsătoriile între persoane de același sex. Este un subiect foarte important.

Ministerul Justiției nu a făcut nimic în acest sens și nu a luat nicio poziție. Tocmai de aceea, am vrut ca PNL și PSD să își exprime punctul de vedere cu privire la transpunerea acestei hotărâri în legislația românească”, a afirmat senatorul.

Sorin Mateescu a reamintit că AUR a propus adoptarea unei declarații privind familia naturală. În context, senatorul și-a exprimat speranța că partidele parlamentare vor susține adoptarea acestei declarații, care reprezintă o confirmare privind sprijinirea familiei naturale.