Sorin Mateescu (AUR): această iarnă poate distruge Sinagoga Mare din Constanța. Ministerul Dezvoltării face noi promisiuni

Cel mai mare obiectiv al comunităţii evreieşti din Dobrogea, Sinagoga Mare de rit aşkenaz din Constanţa, care se află într-un stadiu avansat de degradare, riscă să se prăbușească în această iarnă, avertizează senatorul AUR Sorin Mateescu după ce a trimis, în luna octombrie, o a doua solicitare pe această temă ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În răspuns ministerul avizat susține că a publicat un nou anunț de participare pentru serviciile de proiectare și execuție, iar lucrările ar dura cel puțin 2 ani.

Documentația pentru obiectivul de investiții „Executarea lucrărilor de primă urgență – Reabilitarea Generală – Templul Israelit Constanța” a fost supusă reavizării în cadrul Consiliului Tehnico-Economic. Valoarea avizată, conform indicatorilor tehnico-economici aprobați, este de 16.402.235 lei. Ulterior aprobării indicatorilor tehnico economici și publicării în Sistemul Electronic de achiziții Publice a anunțului de participare, din cauza faptului că nu au existat ofertanți înscriși au fost anulate 2 proceduri de achiziție publică. La momentul actual a fost publicat în SEAP un nou anunț de participare pentru serviciile de proiectare și execuție. Ulterior finalizării acestei etape și semnării contractului cu antreprenorul declarat câștigător, se va emite ordinul de începere a lucrărilor, durata acestora fiind de 16 luni, din care 3 luni proiectare și 13 luni execuție lucrări’‘, se arată în răspunsul oferit de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În acest caz, nici președintele comunității evreilor, deputatul Silviu Vexler și nici consilierul onorific al Guvernului României pe Holocaust şi memoria evreiască, Adrian Muraru, nu se ocupă de problemele reale și actuale ale evreilor din România.

Proiectul privind reabilitarea Sinagogii Mari din Constanța se află pe masa ministrului Culturii, potrivit celor mai recente informaţii furnizate de Compania Națională de Investiții, în administrarea căreia se află Templul Israelit. Clădirea monument istoric se află într-o stare avansată de degradare, prăbușindu-se pe zi ce trece, iar încă o iarnă fără protecție îi poate fi fatală.