Sondaj devastator pentru Zelenski: 8 din 10 ucraineni îl consideră responsabil pentru corupția din Ucraina

Potrivit unui sondaj recent publicat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv, 78% dintre ucrainenii intervievați consideră că președintele Zelenski poartă o responsabilitate directă pentru corupția din cadrul guvernului și al administrațiilor regionale. Doar 18% dintre respondenți nu au fost de acord cu această afirmație, notează The Kyiv Post.

Ucrainenii mai în vârstă par mai exigenți față de șeful statului decât tinerii, se arată în raport. Ponderea respondenților care cred că președintele este responsabil de corupție variază între 70% și 81% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani și, respectiv, a celor de peste 60 de ani.

Nu există alte diferențe semnificative în răspunsuri în funcție de situația financiară a participanților sau de regiunea de reședință, scrie fundația.

Corupția, mai rea decât distrugerile războiului

Sociologii i-au întrebat, de asemenea, pe respondenți despre provocările actuale pentru antreprenoriatul ucrainean. Corupția a fost desemnată drept cel mai important obstacol în calea dezvoltării, urmată de distrugerile cauzate de războiul din Rusia, de sistemul inadecvat de administrare fiscală și de control și de sprijinul slab din partea statului.

Fundația Ilko Kucheriv Democratic Initiatives a realizat sondajul împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în perioada 3-17 iulie. Aceștia au intervievat 2011 respondenți din toate regiunile ucrainene, cu excepția Crimeei ocupate de Rusia, din regiunile Donețk, Luhansk și Kherson, precum și din zonele de pe linia frontului.

Un alt sondaj realizat de fundație și de Centrul Razumkov în luna august a arătat că 55% dintre ucraineni consideră că aliații Kievului ar trebui să ofere țării ajutor militar numai cu condiția unei lupte eficiente împotriva corupției.

Această afirmație a fost cea mai puțin populară în rândul respondenților cu o situație financiară sigură, în timp ce cetățenii cu venituri mici și-au exprimat un sprijin mai mare, au adăugat cercetătorii.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre ucrainenii intervievați nu au fost de acord cu ideea că oamenii ar trebui să se abțină de la a critica guvernul pentru corupție, deoarece astfel de critici ar destabiliza țara și ar reduce încrederea partenerilor străini.