Sondaj Avangarde: 58% dintre români nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Un Sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24 arată că 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în scenariul unui atac în regiune, iar majoritatea nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

58% din populația generală nu e de acord ca armata să redevină obligatorie, în timp ce 35% dintre români ar fi de acord cu această eventuală reintroducere în lege.

În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, întrebați despre această ipoteză, 72% spun că nu sunt de acord, în timp ce 11% ar fi de acord să facă armata în măsura în care ea ar fi obligatorie.

Întrebați dacă sunt dispuși să facă cursuri de pregătire de război, 37% din populația generală e de acord, iar 57% nu. La aceeași întrebare, cei cu vârste între 18 și 35 de ani sunt de acord în proporție de 14%, în timp ce 77% sunt împotrivă.

Întrebați dacă consideră că Armata României ar face față în eventualitatea în care țara noastră ar fi atacată, 71% dintre români au răspuns negativ, în timp ce 21% au dat un răspuns pozitiv. Întrebați dacă cred că România ar fi apărată de aliații din NATO dacă țara noastră ar fi atacată, 69% dintre români au răspuns că da, iar 20% au răspuns negativ.

Sondajul a fost realizat pe perioada adultă din România, pe 700 de subiecți, în perioada 5 – 7 februarie, prin metoda CATI (telefonic), iar marja de eroare este +/- 4%.