Situaţie dramatică la Spitalul Judeţean Reşiţa: Nu sunt medicamente, materiale sanitare, pe ATI pacienţii mor

Spitalul Judeţean Reşiţa se zbate într-o criză cumplită. Unitatea medicală nu are medicamente, seringi, mănuşi, materiale sanitare, pe ATI şi la oncologie oamenii mor, a avertizat directorul financiar Adina Milos. Motivul sunt datoriile neachitate ale spitalului.

Arieratele Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu vor rămâne la zero din cauza facturilor neînregistrate la timp de la Aquacaraş, deşi asta s-a dorit iniţial prin acel sprijin guvernamental de 14,6 milioane de lei. Vor apărea alte probleme financiare, este concluzia preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, în urma şedinţei care a avut loc marţi la sediul forului judeţean, relatează Rador.

“E vorba de alţi 400.000 de lei care, nefiind înregistraţi, nu au putut să fie plătiţi. Practic, dovada că nu e vorba de nimic pro bono este că în februarie au fost înregistrate aceste facturi. Dacă erau pro bono, nu erau înregistrate nici în februarie, nici măcar nu se emiteau facturile, dar ele au fost emise în luna septembrie a anului trecut, în baza unor situaţii de lucrări semnate la momentul respectiv şi cu documente depuse la registratură cu număr de înregistrare din septembrie. Alea nu sunt astăzi arierate dar vor fi săptămâna viitoare”.

De partea sa, directorul financiar Adina Milos susţine că problemele spitalului sunt mult mai grave în realitate. Din cauza arieratelor neachitate spitalul nu are medicamente, iar viaţa pacienţilor este pusă în pericol:

“Avem atâtea probleme la spital, n-avem un medicament. Domnule preşedinte, pe ATI oamenii mor. În momentul de faţă nu avem un medicament, o mănuşă, un material sanitar, o seringă, un antibiotic. Domnule preşedinte, este vai în spital, credeţi-mă e grav, mor pacienţi în ATI, mor în oncologie, haideţi să vedeţi cum arată! Am fost chiar eu pentru un copil să cumpăr medicamente, nu-i normal. Trebuie împreună să ne adunăm, să facem spitalul să meargă, nu să-l punem pe butuci”.

Aquacaraş, E.ON şi Enel nu doresc sub nicio formă să renunţe la penalităţi. În aceste condiţii, pentru menţinerea arieratelor la 0 conducerea unităţii medicale trebuie să găsească alte soluţii pentru achitarea facturilor la zi.