Sistemul medical de urgenţă riscă să rămână fără personal. Florin Cîțu are o idee: „Ordonanţă de urgenţă pentru amânarea pensionării”

Calculele sunt simple, cu un sistem medical în colaps, românii își pot lua adio de la unitățile de primiri urgență și ambulanțe. Acum se vâd investițiile în sistemul medical, atunci când peste 18% din medicii de la unităţile primiri urgenţe s-ar putea pensiona. Lor li s-ar adăuga 18% dintre medicii de pe ambulanţă. Deja serviciile de ambulanţă Bistriţa, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara şi Teleroman nu mai au medici ca să asigure serviciile de urgenţă. Guvernul anticipează chiar că în perioada următoare 45% dintre ambulanţieri ar urma să se pensioneze.

Pentru a preveni asemenea probleme, Guvernul Cîţu urmează să adopte, în şedinţa de marţi, 29 iunie, o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea legii. Guvernul se aşteaptă la un val de pensionări în sistemul medical, astfel că ordonanţa de urgenţă care urmează să fie adoptată marţi suspendă prevederile Legii 5/2021 până la 1 ianuarie 2023.

Concret, legea spune că personalul operativ din structurile de intervenţie iese la pensie la 57 de ani. Doar la cerere se poate prelungi activitatea. Prin ordonanţa de urgenţă pregătită, Guvernul vrea să suspende această măsură, pe motiv că ar crea un deficit de specialişti. Persoanele vizate ar ieşi la pensie la 65 de ani şi în următoarele 18 luni.