Sindicaliștii avertizează: Metroul ar putea să nu mai circule din 15 mai. Ce îi determină pe salariați să amenințe cu greva

Marian Artimon, președintele Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM), a lansat un avertisment îngrijorător într-o conferință de presă astăzi, afirmând că există riscul ca metroul să nu mai circule începând cu data de 15 mai.

Motivele invocate sunt lipsa subvenției necesare și lipsa aprobării bugetului necesar funcționării Metrorex. Conform liderului sindical, fără aceste surse de finanțare, Metrorex nu va avea resursele necesare pentru a-și plăti datoriile către angajați și terți, ceea ce ar putea duce la întreruperea serviciului de metrou într-un viitor apropiat.

„În conformitate cu Legea bugetului există un articol 73, alineatul 8, care nu-ţi dă voie să faci un buget dacă pierderile nu sunt mai mici cu dublul sumei cu care creşti salariile. Mai există această Ordonanţă potrivit căreia, dacă în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului nu se aprobă bugetul societăţii comerciale, acea societate nu mai are dreptul la subvenţie. Este în mâna Guvernului să schimbe această Hotărâre de Guvern. (…) Dacă nu ai buget aprobat, nu mai dă subvenţie. Fără subvenţie, cum să funcţionezi? Trebuie scoasă această prevedere din Hotărârea Guvernului(…)”, a spus liderul sindical, citat de b365.

Cătălin Cherecheș va fi adus în țară în cel mult 10 zile. Primul anunț al Parchetului din München

Liderul sindical a mai spus că, în următoarea perioadă, USLM va face tot ceea ce îi stă în putinţă, conform legii, „să atragă atenția opiniei publice că este cel mai mare risc ca, de la 15 mai, metroul să nu mai circule, pentru că nu vor fi plătite datoriile”.

Potrivit declarațiilor lui Marian Artimon, principalii factori care afectează Metrorex sunt subfinanțarea cronică și deficitul de personal. Conform informațiilor furnizate, la momentul actual Metrorex dispune de un număr de 5050 de salariați, însă deficitul de personal este estimat la peste 800 de angajați.

Ultima grevă în transportul public subteran din București a avut loc acum 3 ani. În dimineața zilei de 26 martie 2021, mai mulți sindicaliști au organizat un protest spontan la stația Piața Unirii, coborând în tunel, așezându-se pe șine și blocând astfel pornirea trenurilor de pasageri. Această acțiune a avut loc cu o zi după ce conducerea Metrorex a impus o limită de timp pentru evacuarea spațiilor comerciale de la metrou, care erau deținute de firma sindicatului.