Silviu-Titus Păunescu (AUR): Proiectul de lege care prevede recalcularea pensiilor speciale, praf în ochii românilor

Aproape 1,31 milioane de pensionari din România primesc pensie minimă, în valoare de 1 000 de lei, în timp ce peste 300 de mii sunt nevoiți să se descurce lunar cu mai puțin de 500 de lei. În același timp, România este țara pensionarilor de lux – de exemplu, un fost magistrat poate încasa aproape 15 000 de euro lunar. Ministerul Muncii a emis un proiect de lege prin care propune reforma pensiilor speciale, însă acest proiect nu va produce nicio schimbare, susține deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu.

„În continuare, și în 2023, statul roman, adică cetățenii acestei țări, plătește 94% din pensiile speciale ale magistraților, chiar dacă aceștia nu au contribuit deloc – din cei 4.862 de foști magistrați, cu pensii medii de 21.333 lei în decembrie 2022, doar o treime au plătit contribuții pentru pensii, în timp ce pensia medie a românilor de rând a fost de 1.739 de lei, existând, desigur, la antipod și 1,31 milioane de români care încasează, lunar, sub 1.000 de lei, cei mai mulți dintre aceștia, 335.823, primind, în luna decembrie a anului trecut, sub 500 de lei”, subliniază deputatul AUR.

Noua lege prevede că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Există însă o piedică: Curtea Constituțională a României a transmis că acest lucru nu poate fi făcut, deoarece s-ar încălca principiul neretroactivității, precizează Silviu-Titus Păunescu.

Deputatul AUR a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să transmită ce măsuri are în vedere pentru a armoniza proiectul de lege cu opinia emisă de CCR.

La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Muncii a anunțat că a fost adoptat proiectul de Lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit informațiilor, proiectul va fi supus aprobării în Parlament odată cu începerea dezbaterilor, de la 1 februarie 2023.