Silviu-Titus Păunescu (AUR) cere explicații din partea ministrului Ligia Deca: Cum ați putut afirma că un buget de doar 2,1% este suficient pentru educație?

În decembrie 2022, Ligia Deca, ministrul Educației, declara că bugetul obținut pentru educație – doar 2,1% din PIB, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României, este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”.

Cinci luni mai târziu, cadrele didactice au organizat prima grevă generală pe termen nelimitat din istoria ultimilor 18 ani. În acest context, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu solicită ministrului Ligia Deca să răspundă la o întrebare care stă pe buzele tuturor românilor: cum ați putut afirma că un buget de doar 2,1% este suficient pentru educație?

Potrivit Edupedu.ro, anul trecut Ligia Deca declara contrariul a ceea ce afirma în 2013, pe vremea când susținea public alocarea a 6% din PIB pentru educație. Atunci, Deca sublinia că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”. Odată cu preluarea portofoliului de ministru, Ligia Deca s-a dezis de cele spuse în 2013 și a acceptat un buget infim pentru un sector atât de important – dovadă este că profesorii au ieșit în stradă, nemulțumiți de salarii și de condițiile din sistemul public de învățământ.

Prin intermediul unei întrebări parlamentare, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu solicită actualului ministru al Educației să transmită răspuns la următoarele două întrebări:

1.      Încă mai susțineți ceea ce ați afirmat anul trecut, anume că bugetul de 2,1%din PIB este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”?

2.      În anul 2013, susțineați public alocarea a 6% din PIB pentru Educație, argumentând că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”. Ce v-a determinat să susțineți, în 2022, alocarea unui buget de doar 2,1% pentru Educație?