ROPRES

Silviu Păunescu (AUR): MAE are în vedere deschiderea unui consulat la Frankfurt în anul 2023

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să precizeze în ce stadiu se află procesul de înființare al consulatului general în orașul Frankfurt pe Main. Acest demers este mai necesar ca oricând întrucât relațiile dintre comunitatea românească din ce în ce mai numeroasă din Germania și autoritățile române trebuie să fie îmbunătățite, a subliniat Păunescu, în urma unei vizite de lucru în Frankfurt.

Ministerul Afacerilor Externe a reiterat faptul că are în vedere înființarea unui consulat general la Frankfurt în anul 2023 și deschiderea unui consulat general la Hamburg în 2025:

„Unul dintre obiectivele pe termen mediu și lung ale Ministerului Afacerilor Externe este adaptarea rețelei consulare a României din străinătate, prioritate având înființarea unor oficii consulare de carieră în regiuni în care sunt prezente importante comunități românești, situate la distanțe considerabile față emisiune diplomatice sau oficiile consulare de carieră deja existente, fără a exclude ca factori determinanți rațiuni de natură politică, economică sau culturală.

Memorandumul cu tema Redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României. Stadiul actual și perspective de acțiune pentru perioada 2021-2025, aprobat de Guvernul României, la propunerea MAE la data de 4 decembrie 2020 prevede înființarea unui oficiul consular cu rol de consulat general la Frankfurt pe Main”, se arată în răspunsul transmis de către MAE, cu precizarea că înființarea unor astfel de oficii se poate face gradual întrucât necesită parcurgerea mai multor etape de avizare/ a aprobare la nivel instituțional,  precum și efortul substanțiale de ordine logică și de alocare a resurselor umane.

Potrivit informațiilor, MAE a demarat o reformă ce are ca scop accelerarea digitalizării și debirocratizării procesului de furnizare a serviciilor consulare, în vedere creșterii accesibilității. Astfel, românii vom primi sprijinul de care au nevoie fără să mai fie necesar să se deplaseze la sediile misiunilor diplomatice.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...