Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir ©

La data de 26 octombrie, în calendarul creștin ortodox, este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și făcătorul de minuni.

 În perioada Evului Mediu, acest sfânt a fost cinstit ca unul dintre cei mai importanţi sfinţi militari ortodocşi, fiind adesea reprezentat în iconografie alături de Sfântul Gheorghe, de asemenea, sfânt militar. 

A trăit in timpul împăraților Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.

Încă din tinerețe a devenit strateg și specialist în arta militară, așa încât în ciuda vârstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei.

Ținând seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creșinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „Du-te și pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, la 26 octombrie 413.

Moaştele sfântului sunt păstrate în biserica din Salonic,

 » Aflați mai multe informații aici.