Sfânta Maria Mare: Se spune „La mulţi ani” pe 15 august?

Articolul continuă după anunț

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, zi în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei în nefiinţă.

Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre Sfânta Maria. Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie, nu se prea știe când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Conform tradițiilor, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria Mare, nu se spune „La mulți ani” celor care poartă numele sfintei. Cei care poartă numele Sfintei Maria își vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, respectiv la Nașterea Maicii Domnului.

Totuși, unii preoți și teologi susțin că nu este greșit să spui și să trimiți urări de „La Mulți Ani!” sărbătoriților pe 15 august.

Aceștia susțin că ar trebui să fim felicitaţi de câte ori se sărbătoreşte praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm. Rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. În acea zi, Ea a adormit şi a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinşi de Divinitate.

După cum reiese din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, “Mutătu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, această zi este motiv de bucurie și sărbătoare.

Așadar, faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie şi nu pe 15 august este strict o opţiune personală.

Vezi și 15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Credințe populare