Septembrie, luna naţională a informării despre efectele activității fizice ©

Slogan: „Fii activ!”

Conform O.M.S., efectuată în mod regulat și în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătățește funcțiile musculare și cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaha-rat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie, re-duce riscul de căderi, precum și de fracturi și este fundamentală pentru echilibrul en-ergetic și controlul greutății. În afara exercițiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfășoară în timpul liber, pentru transportul spre și din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate.

La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparație cu persoanele care sunt suficient de ac-tive. Peste 80% din populația adolescenților din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj Eurobarometru al comisiei privind sportul și acti-vitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive.

În România se observă o tendință continuă de creștere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activități fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 și 63% în 2018. Creșterea activității fizice implică întreaga societate, precum și o abordare culturală și, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare și discipline.

Scopul campaniei este stimularea formării unor atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea activității fizice ca parte din viața cotidiană.  Tema campaniei este prevenirea efectelor activității fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare. 

Pandemia COVID-19 înseamnă creșterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi.

 » Aflați mai multe informații aici.