Separatiştii ucraineni proruşi revendică cuceriri teritoariale importante în Donbas

Separatişti ucraineni proruşi din Donbas anunţă joi că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk, în contextul în care Rusia a făcut din cucerirea acestor regiuni din estul Ucrainei prioritatea sa în război, revendicări care nu au putut fi verificate din surse independente, relatează AFP.

”La 31 martie 2022, peste 90% din teritoriul «republicii populare (de la) Lugansk» a fost eliberat”, anunţă joi pe canalul Telegram ”diplomaţia” separatistă.

Rusia a recunoscut independenţa celor două ”republici” înante de a invada Ucraina.

Denis Puşilin, liderul separatist de la Doneţk, dădea asigurări miercuri că ”aproximativ 50-60%” din teritoriul regiunii ucrainene se află sub controlul Rusiei.

Înaintea lansării invaziei ruse, la 24 februarie, separatiştii ucraineni proruşi, aflaţi în război cu forţe ucrainene din 2014, deţineau controlul a aproximativ o treime în fiecare dintre cele două regiuni ucrainene – şi anume asupra a 8.900 dintre cei 26.500 de kilometri pătraţi ai regiunii ucrainene Doneţk şi asupra a 8.400 dintre cei 26.700 de kilometri pătraţi ai regiunii ucranene Lugansk.

Principalul oraş din regiunea Doneţk – Mariupolul – nu se află sub controlul forţelor ruse şi este asediat brutal de săptămâni de zile.

Liderul Republicii ruse Cecenia, în Caucaz, Ramzan Kadîrov, care a trimis mii de oameni să lupte la Mariupool, dădea asigurări că 90-95% din acest oraş portuar strategic se află sub controlul Rusiei.

Potrivit lui Kadîrov, ultimii apărători ucraineni s-au retras în uzina metalurgică Azovstal, situată în estul Mariupolului.

Un armistiţiu urmează să intre în vigoare joi, la Mariupol, în partea rusă, în vederea evacuării a zeci de mii de persoane care trăiesc în condiţii umanitare catastrofale.

Rusia a anunţat că-şi va concentra efortul militar asupra Donbasului, dă asigurări că şi-a îneplinit obiectivele în restul Ucrainei şi spune că vrea să dea un semn de bună-credinţă, în urma negocierilor ruso-ucrainene de săptămâna aceasta de la Istanbul printr-o reducere a atacurilor către Kiev şi Cernihiv.

Aceste asigurări ridică dubii în Ucraina şi Occident, care subliniază că Moscova a fost nevoită să-şi revuzuiască obiectivele din cauza rezistenţei ucrainene.