Senatorul Eugen Țapu-Nazare nu dorește acordarea stimulentelor de risc profesorilor (VIDEO)
Articolul continuă după anunț
Senatul a adoptat astăzi, 21 septembrie, propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă, stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.
Propunerea legislativă aparține grupului parlamentar al PSD, iar în urma dezbaterilor din Senat, s-au înregistrat 85 voturi „pentru”, 25 ”împotrivă” şi 13 ”abţineri”.
Liberalul Eugen Țapu-Nazare a fost singurul senator de Neamț care s-a împotrivit acordării acestor stimulente oferite cadrelor didactice, votând împotrivă. Ceilalți doi senatori, Emilia Arcan și Dan Manoliu nu au putut fi contactați telefonic de către conducerea Senatului pentru a participa la vot.
Potrivit articolului 1 al propunerii legislative:
- ”Cadrele didactice, precum si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din mvatamantul de stat vor primi un stimulent de rise in cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toata durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii coronavirusului COVID-19”.
Stimulentele ar urma să fie acordate ”pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19” și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.
Sistemul de învățământ de stat din România contabilizează aproximativ 220.000 de cadre didactice, ceea ce însemnă că efortul bugetar pentru acordarea acestui stimulent ar fi în jur de 440 de milioane de lei pe lună.
De asemenea, numărul celor care fac parte din corpul personalului didactic auxiliar și al personalului nedidactic (secretare, femei de serviciu etc) este de aproximativ 70.000 de persoane, efortul bugetar în cazul lor fiind de peste o sută de milioane de lei lunar.
Propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.