Senatorul Andrei Busuioc (AUR) sesizează Ministerului Mediului nereguli privind colectarea selectivă a deșeurilor

În România s-au făcut pași mici, dar importanți, în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor – asociațiile de proprietari au reușit să implementeze măsuri în acest sens și să se asigure că principiile sunt respectate. Problema apare însă la companiile de salubrizare care nu respectă prevederile legale când colectează deșeurilor sortate pe categorii. Senatorul AUR Andrei Busuioc a sesizat Ministrului Mediului pe această temă întrucât, dacă firmele de salubritate nu respectă legislația, România nu poate atinge niciuna dintre țintele impuse prin acordurile cu UE.

Colectarea selectivă a deșeurilor se face în conformitate cu legea 211/2011, care prevede că este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate.

La o primă vedere, am putea crede că lucrurile merg în direcția bună, însă situația arată diferit pe teren: „constatăm abateri grave de la legislația în vigoare. Chiar și în situațiile în care se colectează selectiv deșeurile la nivelul asociațiilor de locatari, companiile de salubrizare ce transportă aceste deșeuri amestecă fracțiile chiar în momentul colectării. Situația creează frustrare într-o perioadă în care reprezentanții statului discută intens pe toate canalele și la toate conferințele despre importanța economiei circulare”, a explicat Andrei Busuioc.

Senatorul solicită ministrului Mediului, Tanczos Barna, să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Cum se implică Minsiterul Mediului; Apelor și Pădurilor în promovarea colectării selective a deșeurilor valorificabile de la populație? Intr-un final acestea se colectează împreună, se amestecă chiar în fața populației ceea ce conduce la o anulare rapidă a tuturor eforturilor depuse în acest sens?
  2. Cine este responsabil de verificarea trasabilității deșeurilor colectate selectiv de la populație?
  3. Care au fost (dacă au existat) sancțiunile aplicate companiilor de salubrizare?
  4. Cum explicați aplicarea directivelor europene privind colectarea separată a deșeurilor numai la nivelul obligațiilor de introducere pe piață, fără a oferi pieței și instrumentele demne de anul 2022 de recuperare a acestor deșeuri în momentul colectării selective de către consumatori ?

„Colectarea selectivă este un pas mic însă foarte important pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru a contribui la conservarea naturii și a mediului înconjurător. Este o obligație legală, dar puterea exemplului poate inspira și modifica într-un sens sau altul mentalitățile”, a mai spus Busuioc.