ROPRES

Senatorul Adrian Costea (AUR), interpelare către MAI pe tema birocratizării excesive a Poliției Române

Birocrația este o problemă omniprezentă în instituțiile statului român, care afectează buna desfășurare a activității acestora. Mai mult decât atât, contribuie la demotivarea angajaților și la rezultate sub așteptări. Situația este întâlnită chiar și la nivelul Poliției Române – potrivit sesizărilor primite de către senatorul AUR Adrian Costea din partea unor lideri sindicali birocratizarea excesivă a sistemului, inclusiv a compartimentului operativ, creează mari dificultăți.

Senatorul Adrian Costea a luat act de această situație și a formulat o interpelare către Ministerul Afacerilor Interne pentru a sesiza această problemă și a determina autoritățile să ia măsurile ce se impun.

Potrivit informațiilor, există o serie de proceduri care îngreunează buna desfășurare a activității, cum este, spre exemplu, una din prevederile Ordinului Comun al M.A.I. și P.Î.C.C.J. Nr 56/10.04.2014. „Articolul 5, paragraf 3, prevede întocmirea unui proces verbal atunci când organele de poliție sunt sesizate prin SNUAU 112 (Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență), citez: cu privire la săvârșirea unei infracțiuni pentru care începerea urmăririi penale este condiționată de plângerea prealabilă a persoanei vătămate, fapta nefiind constatată în flagrant de către acestea’”. Conform procedurii, organele de poliție întocmesc o fișă-eveniment, precizează senatorul AUR.

Problema devine mai complexă deoarece poliția primește prin apel 112 numeroase sesizări, dintre care unele nu constituie neapărat o urgență. Pentru a ușura munca angajaților din sistem, atrage atenția Adrian Costea, ar fi necesară o campanie de informare și educare a publicului, care ar trebui să confere Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență calitatea de a rezolva cu promptitudine cazurile cu adevărat grave, care pun în pericol integritatea sau viața. Incidentele mai puțin grave ar putea fi raportate telefonic Poliției Locale sau naționale pe raza căruia s-a produs incidentul ce trebuie adus la cunoștință oamenilor legii.

Având în vedere situația prezentată, senatorul AUR Adrian Costea solicită Ministerului Afacerilor Interne răspuns la următoarele două întrebări:

  1. Este, într-adevăr, birocratizarea un fenomen care afectează activitatea Poliției Române?
  2. Există campanii de informare publică care să prevină utilizarea excesivă și fără motive întemeiate a Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, inițiate de Ministerul Afacerilor Interne?

S-ar putea să-ți placă și...