Șeful Pentagonului: Germania „nu a luat o decizie” privind trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziția Germaniei potrivit căreia nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, relatează CNN.

„Poate că l-ați auzit pe ministrul german al apărării spunând mai devreme că nu au luat o decizie privind furnizarea de tancuri Leopard”, a declarat el ca răspuns la întrebarea unui reporter.

„Suntem cu adevărat concentrați pe – este să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a avea succes în acest moment. Așa că avem o fereastră de oportunitate aici, de acum până în primăvară … oricând își vor începe operațiunea, contraofensiva. Și asta nu este o perioadă lungă de timp. Trebuie să adunăm capacitățile potrivite”, a continuat el.

Austin a revenit la declarațiile sale despre aliații occidentali care trimit arme de apărare în Ucraina, precum și la planurile Marii Britanii de a furniza tancuri de luptă.

„Polonia, de exemplu, continuă să ofere tancuri și va oferi tancuri, iar alte țări vor oferi și ele o anumită capacitate de tancuri. Nu am niciun anunț de făcut cu privire la [tancurile M1 Abrams], iar pe ministrul german al apărării l-ați auzit spunând că nu au luat o decizie cu privire la (tancurile) Leopard”, a declarat el.

Context

Oficialii germani și americani par a fi blocați în impas în ceea ce privește trimiterea de tancuri, în urma numeroaselor apeluri din partea conducerii Kievului. În ultimele zile, oficialii germani au indicat că nu vor trimite tancurile lor Leopard în Ucraina și nici nu vor permite oricărei alte țări care are în inventar tancurile de producție germană să facă acest lucru, dacă SUA nu sunt de acord să trimită și ele tancurile sale M1 Abrams la Kiev – lucru pe care Pentagonul a declarat de luni de zile că nu intenționează să îl facă, având în vedere costurile logistice de întreținere a acestora.