Șeful de lucrări de la UMF Carol Davila arestat preventiv pentru 30 de zile – Este acuzat de luare de mită alături de alți chirurgi de la Marius Nasta

Șeful de lucrări de la UMF Carol Davila, specialistul în chirurgie toracică, medicul Adrian Petreanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile prin decizia unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a analizat propunerea procurorilor bucureșteni, care îl acuză de doctor de fapte de luare de mită de la pacienți.

Decizia de joi nu este definitivă și poate fi contestată de apărarea medicului caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

Anterior acestei decizii, Tribunalul București a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile și pe numele medicului chirurg Cristian Paleru, reținut și el de către anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurgicale, au declarat joi, surse judiciare.

Alţi patru medici sunt cercetaţi în libertate sub control judiciar. O parte dintre aceştia sunt medici rezidenţi anestezişti, au indicat sursele citate.

Context
Miercuri dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat patru percheziţii, dintre care două la sediul Institutului „Marius Nasta”, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale).

În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, susţin procurorii.